Уникална находка на 15 века в Силистра: Пещ за римски тухли

Съоръжението е с напълно запазена горивна камера

04.12.2020 | 18:10 Редактор: Юлия Христова

Пещ на почти 1500 години откриха при строителни изкопи в Силистра. Находката е използвана за строителна керамика по време на Римската епоха.

Съоръжението е с напълно запазена горивна камера. Съхранена е и скарата, на която тухлите са изпичани по римски времена.  

"Пещта е на две нива. На долното ниво са двете горивни камери, в които е пален огън, който затопля скарата. Над скарата е горната камера на пещта. Скарата има площ около 15 кв. м", обясни Кристиян Михайлов от Регионалния исторически музей в града.

"Тази пещ може да поеме около 10-15 опалвания и 10-15 продукции от тухли. Имайте предвид, че температурата, която се е развивала в нея, е около 900 градуса", посочи проф. Георги Атанасов.

Според специалистите технологията не се e различавала много от днешния начин за производство на тухли.

"В дървени калъпи, както и сега, се правят тухлите и кирпичите, оставят се на слънце, за да не залепнат. Топлият въздух е излизал от дупки, от камерите, с много голяма температура и пече тухлите", допълни Атанасов.

С тухлите в средата на 6-ти век са били строени римски сгради, оставили духа на епохата във времето.  

"Наблюдавайки размерите на тухлите, вглеждайки се внимателно в украсата им, не изключваме тази пещ да е произвеждала тухли за строителството на великолепния кастел на дунавския бряг на Юстиниан Велики, издигнат около 620-630 година", обясни проф. Георги Атанасов.

Съдбата на ценната находка ще бъде решена от Министерството на културата в края на месеца.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Портал Силистра

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК