Кога трябва да се потърси медицинска помощ при кашляне на кръв?

Цветът на храчката може да варира от ръждивокафяв до яркочервен

29.11.2020 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова
Кога трябва да се потърси медицинска помощ при кашляне на кръв?

Кръвта при кашлица може да дойде от носа, гърлото, горните дихателни пътища или белите дробове. Медицинският термин за кашляне на кръв е хемоптиза.

Кога трябва да се потърси медицинска помощ при кашляне на кръв?

Важно е да се потърси лекарска помощ винаги при кашлица с кръв, тъй като това може да е признак на сериозно заболяване на дихателната система. Необходима е незабавна помощ при:

- Кашлица с кръв, която се е появила след падане и при нараняване на гръдния кош;

- Изкашляне на няколко чаени лъжички кръв;

- Наличие на кръв също и в урината или изпражненията;

- Получаване на болка в гърдите, световъртеж, треска, замайване или задух

-Кръвта, която идва от белите дробове или дихателните пътища, често съдържа мехурчета. Това е така, защото тя се смесва с въздух и секрет в белите дробове.

Цветът на храчката може да варира от ръждивокафяв до яркочервен. Изкашляният секрет може да бъде изцяло кървав или да съдържа само ивици кръв, смесени със слузест секрет.

Кървенето от устата не изглежда като кашлянето на кръв. То може да се бъде забелязано, при миене на зъбите или след хранене.

Какви са потенциалните причини за кашлянето на кръв?

Този симптом може да бъде предизвикан от множество различни проблеми, вариращи от дразнене на гърлото до рак на белия дроб.

Кашлянето на кръв не е симптом, който може да бъде игнориран, но повечето причини за него по-често не са сериозни. Когато човек има заболяване, обхващащо дихателната система или силна кашлица, това може да раздразни дихателните пътища и потенциално да причини изкашляне на кръв.

Леките респираторни инфекции, астмата и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) са едни от най-честите причини за хемоптиза (кашлянето на кръв).

Четете цялата статия в Puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК