Защо ферментиралите храни трябва да са част от менюто ни?

Този процес насърчава растежа на полезните живи бактерии

26.11.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Защо ферментиралите храни трябва да са част от менюто ни?

Ферментиралите храни невинаги ухаят приятно и вкусно, затова и не всеки ги предпочита. Те обаче заслужават много специално внимание, защото са изключително полезни. Ферментиралите и мариновани храни трябва да са редовна част от седмичното ви меню. Напоследък популярността им се повишава заради все по-активното осъзнаване на тяхната важност за здравето.

Защо ферментиралите храни са полезни?

Ферментацията е процес, при който микроорганизми, като дрожди и полезни бактерии, превръщат въглехидратите в алкохол или киселини. Впоследствие тези съединения действат като естествен консервант, който предпазва продуктите от разваляне и им придава специфичен сладко-кисел вкус.

Учените са установили, че по време на ферментацията се случва много повече от това. Този процес не само удължава срока на годност на храната, но и насърчава растежа на полезните живи бактерии. Така наречените пробиотици са жизненоважни за доброто храносмилане и имунната система.

Торей Армул, диетолог и нутриционист, говорител на Академията по хранене и диететика в САЩ споделя пред US News & World Report, че пробиотиците, които са създадени чрез естествена ферментация (а не по лабораторен път) са най-полезният избор за здравето, храносмилането и добрия имунитет. Ферментиралите храни съдържат много повече естествени пробиотици от всички останали, затова е добре да се включват колкото се може по-често в менюто, пише healthdigest.com.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК