Как да притъпим постоянното гладуване?

Режимът не е за всеки

27.11.2020 | 06:00 Редактор: Георги Камарашев
Как да притъпим постоянното гладуване?

Ако имате намерение да се храните здравословно или да отслабнете, вероятно сте планували вече периодичното гладуване. Това е режим на хранене, който включва редуване на периоди на глад и хранене.

Въпреки че няма техническо ограничение за това какво може да ядете по време на този режим, някои храни са по-добри от други и ще ви помогнат да оптимизирате здравето си и да се борите с глада.

Как периодичното гладуване работи и какво да ядете?

За да се счита за периодично гладуване, периодът на гладуване трябва да предизвика промяна в тялото ви, когато енергийните запаси в черния дроб, наречени глюкоза, се изчерпват. Тогава тялото започва да използва мазнините за енергия. Когато това се случи, мастните молекули се освобождават в кръвта и навлизат в черния дроб, където клетките ги превръщат в кетони. Това състояние се нарича кетоза, за което изследователите смятат, че може да бъде от полза както за здравето на тялото, така и на мозъка.

Избягването на въглехидрати, особено добавените захари и рафинираните зърнени храни, е добра идея по време на периодично гладуване. Храни с високо съдържание на тези съставки, като фрапучино и обикновен сладък геврек, бързо се разграждат до захари и няма да ви заситят за дълго време. Нещо повече, те ще доведат до бързо повишаване нивата на кръвната захар и инсулина, в сравнение с храни, богати на фибри. Препоръчително е да ядете овесени ядки или плодове.

Консумирането на храни с високо съдържание на фибри по време на прозореца ви за хранене ще ви засити за дълго време, защото тялото ги усвоява по-бавно. Тук са включени храни като боб, ядки, плодове, зеленчуци и месо. Оптималният прием на калории и специфичният хранителен план, необходими за отслабването, ще зависят от нивото на активността ви и текущия индекс на телесна маса.

Четете повече по темата в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК