Кои са знаците, че трябва да се отделите от социалните мрежи

Гледането на телефона преди лягане може да наруши съня ви

23.11.2020 | 20:49 Редактор: Искра Ангелова
Кои са знаците, че трябва да се отделите от социалните мрежи

Искали ли сте някога да си починете от телефона, но ви е трудно да устоите на желанието постоянно да проверявате социалните мрежи? По света около 3,96 милиарда души използват различни социални медии, като отделят средно по 144 минути всеки ден.

Тъй като е известно, че сайтовете успяват да ни примамят и пристрастят, наложително е да се научим как да си почиваме от социалните медии. Според експерти няколко часа без телефон или компютър ще ни помогнат за по-добро психично здраве и ще дадат възможност на мозъка и очите да си починат.

По време на пандемия и изолация обаче е доста трудно да намерим друго занимание, което не включва чатове с приятели, скролване във Facebook или пък публикуване на снимки в Instagram. Тези навици е добре да се променят, тъй като твърде многото информация и екранно време пречат на пълноценния начин на живот и причиняват проблеми в общуването.

Защо е важно да си вземем почивка от социалните медии?

"От здравна гледна точка, социалните медии са нож с две остриета. "От една страна, това ни помага да поддържаме връзка помежду си и да се борим със самотата, което би могло да е полезно за здравето ни. От друга страна, социалните медии често се свързват с кибертормоз, социално сравнение и други явления, които могат да навредят на нашето благосъстояние", казва д-р Неха Чаудъри пред Insider.

За да сте сигурни, че социалните медии имат положително въздействие върху вашето здраве, много е важно да сте наясно как ги използвате. Това означава да знаете кога да си вземете почивка от компютъра, телефона или таблета и да насочите вниманието си другаде. Не забравяйте, че ползването на социалните медии е пряко свързано със заседналия начин на живот. Въпреки че може да говорите с приятели, те ограничават капацитета ви на взаимодействия лице в лице и ви карат да прекарвате по-малко време в реалния свят.

Освен това социалните мрежи могат да предизвикат чувство на стрес, безпокойство или депресия, ако започнете да сравнявате живота си с други хора. Според Катара Маккарти психичното ни здраве страда най-много от това съревнование, което може да повлияе и на самочувствието ни.

Освен това социалните мрежи могат да предизвикат чувство на стрес, безпокойство или депресия, ако започнете да сравнявате живота си с други хора. Според Катара Маккарти, психичното ни здраве страда най-много от това съревнование, което може да повлияе и на самочувствието ни.

Знаци, че трябва да се отделите от социалните мрежи

Има няколко ключови признака, които могат да показват, че е време да си направите почивка от социалните медии.

- Вече не е забавно. Сайтовете като Facebook, Istagram и Twitter са предназначени да бъдат забавен и приятен начин за свързване със семейството и приятелите. Ако установите, че те вече не са източник на радост, това може да е знак за почивка.

- Сравнявате се с другите. Според Маккарти, ако започнете да се чувствате така сякаш не сте достатъчно добри, достатъчно красиви или достатъчно успешни, време е за почивка.

-  Обричате се. Така нареченият "Doomsscrolling" се случва, когато се озовавате безсмислено и непрекъснато в различни социални медии. Не търсите нищо, просто превъртате сайтовете. Може би сте се привързали, защото имате нужда да знаете всичко, което се случва в света, а може дори и да не осъзнавате, че постоянно скролвате и сте забили поглед в телефона.

- Заспивате с тях. Гледането на телефона преди лягане може да наруши съня ви, защото поддържа ума активен и буден. Синята светлина потиска мелатонина – хормон, отговорен за съня. Тъй като тя е изкуствен цвят, който имитира дневната светлина, тялото ще си помисли, че все още е ден и ще ви държи под напрежение, като по този начин се противопоставя на желанието да се отпуснете за сън.

- Превръща се в нещо задължително. Ако от време на време използвате социалните медии като начин за поддържане на връзка с приятели и роднини, това е добре. Но когато те се превърнат в нездравословен начин да се справите с основното безпокойство или чувствате напрегнатост, когато дълго време не сте били във Facebook  или Instagram, това може да е признак, че имате нужда от почивка.

Четете цялата статия в www.tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК