Яденето на люти чушки понижава риска от сърдечни болести

В тях се съдържат много витамини и минерали

21.11.2020 | 09:30 Редактор: Ивет Арабова
Яденето на люти чушки понижава риска от сърдечни болести

Някои световни кухни се базират на пикантния вкус, например индийската. Хората твърдят, че именно лютивият вкус прави храната много по-вкусна, други пък проронват по сълза-две и стоят настрана. Много време се е смятало, че именно заради горещия вкус, пикантното е вредно. Като разгледаме съдържанието на лютите чушки, основна съставка в пикантните храни и подправки, откриваме вещества, които имат благоприятен ефект върху здравето. Нови проучвания също подкрепят предимствата на пикантната храна.

Веществото, стоящо зад пикантната сензация, се нарича капсаицин. Това е природен химичен дразнител, който в големи дози може да причини чувство за изгаряне, дори и по кожата. Той се произвежда като вторичен метаболит в лютите чушки, най-вероятно, за да изпълнява защитна функция. 

В лютите чушки се срещат също така немалко количество витамини и минерали, например важният антиоксидант – витамин С, а също и витамин К, важен за кръвосъсирването. Пример за електролит в съдържимото на лютата чушка е калият, който е важен за цялото тяло и особено много за сърцето. Хора, консумиращи люти чушлета, имат намален риск от сърдечносъдови заболявания и рак, твърдят проучвания, представени пред Американската кардиологична асоциация. Антивъзпалителните, антиоксидантните, противораковите и контролиращите метаболизма фактори се дължат именно на веществото капсаицин.

За проучването били сравнени хранителните записи на 570 000 човека от САЩ, Италия, Китай и др. При сравнението на тези, неконсумиращи люти чушки, с тези, в чиито режим те се съдържат, учените открили, че при вторите сърдечносъдовите заболявания са с 26% по-малко, смъртността от рак е намалена с 23%, а общата смъртност с 25%. Предполага се също, че лютите чушки подпомагат и отслабването, предпазват стомаха и червата от язви и подсилват имунитета, информира Puls.bg.

За учените резултатите били изненада, но още веднъж показали, че диетата има значение за общото здравословно състояние на организма. Въпреки това, не е желателно да се прекалява с консумирането на люти чушлета. Не са изяснени точните механизми, които водят до представените резултати, затова с хипотезата не трябва да се прекалява. Следващата стъпка за учените е по-задълбочено проучване на случаен принцип, потвърждаващо сегашните резултати.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК