Маслото от конопено семе помага против стареенето на кожата

То обикновено не съдържа психоактивния компонент тетрахидроканабинол (THC)

19.11.2020 | 23:56 Редактор: Георги Камарашев
Маслото от конопено семе помага против стареенето на кожата

Маслото от конопено семе се добива чрез студено пресоване на семена от растението коноп и най-често е нерафинирано. Представлява бистра зелена течност с вкус на ядки. То се различава от канабидиола (CBD): екстракт, който се произвежда от цветовете и листата на конопа.

Маслото от конопено семе се произвежда само от семената на конопа и обикновено не съдържа психоактивния компонент тетрахидроканабинол (THC), въпреки че това е много оспорвано, споменава Healthline.com.

Какви са ползите му за кожата ни?

Балансира и хидратира

Маслото от конопено семе подпомага повечето типове кожа, тъй като може да я овлажни, без да запушва порите. То е идеално за балансиране на мазната кожа, защото я хидратира и в същото време регулира секрецията на мастните жлези.

При сухота на кожата също може да се стигне до свръхсекреция на мастните жлези, което може да доведе до поява на акне. Маслото от конопено семе може да предотврати изсушаването на кожата, което помага за намаляване на акнето.

Подхранва и успокоява

Една от омега-6 мастните киселини, които маслото от конопени семена съдържа, е гама-линоленова киселина (GLA). Тя е силно противовъзпалително средство и същевременно стимулира въозбновяването на кожата.

Маслото от конопено семе помага, когато при възпалена или раздразнена кожа, акне и някои състояния като псориазис, като същевременно поддържа кожата подхранена и овлажнена.

Облекчава атопичния дерматит

Маслото от конопено семе е богато на омега-6 и омега-3 мастни киселини. Консумирането на тези хранителни вещества помага за лечение на кожни заболявания като атопичен дерматит.

Помага против стареене

Освен че хидратира и успокоява, маслото от конопени семена предпазва кожата от стареене. Употребата му помага да се намалят фините линии и бръчки и предотвратява признаците на стареене.

Линолевата киселина и олеиновите киселини, намиращи се в маслото от конопено семе, не могат да се произвеждат от тялото, но имат предпазват кожата ни от стареене и играят важна роля за нейното здраве.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК