Възрастните хора, инфектирани с Ковид-19, имат дефицит на цинк

Ето защо е важна профилактиката и приемът на този минерал

10.11.2020 | 23:26 Редактор: Искра Ангелова
Възрастните хора, инфектирани с Ковид-19, имат дефицит на цинк

Цинкът е важен микроелемент, който се среща в червеното месо, морските дарове, пълнозърнестите храни и продукти, ядките, черния дроб, млечните продукти и яйцата. Той е известен със своите ползи за кожата и за имунната система. Той играе съществена роля в редица функции в тялото, като стимулира секрецията на стотици ензими, пише healthline.

След желязото, цинкът е един от най-разпространените минерали в тялото, намиращ се във всяка клетка и участващ в много процеси в нея. Той отговаря за растежа на клетките, за деленето им, както и за растежа на тъканите в целия организъм.

Кои са основните функции на цинка, които са от съществено значение за организма?

Регулира имунната система

Имунната система се нуждае от цинк, за да активира Т-клетките, които се борят с външните патогени, атакуващи организма. Имунният отговор зависи от тези клетки и когато е налице дефицит на цинк, имунните защити са по-слаби и неадекватни. На помощ идва цинкът, който допринася за провеждането на сигнали между клетките, стимулирайки ги да комуникират помежду си. 

Проучване, публикувано в Frontiers in Immunology показва, че възрастните хора, инфектирани с коронавирус, често имат и дефицит на цинк. Ето защо е важна профилактиката и приемът на този минерал, ако неговите нива в тялото са ниски.

Помага при настинка и диария

Ако се почувствате неразположени - веднага включете цинк в храната си или под формата на добавка. Проучване, цитирано от goodnet.org, констатира, че приемът на цинк през първите 24 часа от поява на симптомите на неразположение, настинка или стомашно-чревен проблем, помага за по-бързото възстановяване.

Може да ускори зарастването на рани

Цинкът е активна съставка в много козметични и лекарствени продукти за кожа. Цинковият оксид е полезен за лечение на рани, раздразнения, кожни проблеми, екзема, акне. Това е така, защото цинкът стимулира синтеза на колаген, а колагенът участва активно в изграждането на кожата, подобряване на качествата ѝ и поддържането ѝ в младо състояние за по-дълго. Колагенът и цинкът са важни за зарастването на раните, за ускоряване на оздравителните процеси в кожата и намаляването на оставащите белези.

Четете цялата статия в https://www.az-jenata.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
5 rate up comment rate down comment 0
Тити
преди 5 месеца
Коментарите са излишни, но все пак: Какъв цинк, какви витамини, каква здравословна храна могат да си позволят ПЕНСИОНЕРИТЕ С ПЕНСИИ, КОИТО ЕДВА ИМ СТИГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ, ЛЕКАРСТВАТА И МАЛКОТО ВЪЗМОЖНА ХРАНА??? Сигнализирай за неуместен коментар