5 богати на цинк храни, които помагат в борбата с грипа

Toзи минерал играе много важна роля за укрепването на имунната ни система

27.10.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
5 богати на цинк храни, които помагат в борбата с грипа

За да избегнете заразяване с коронавирус през зимата, не забравяйте да включите тези пет храни с високо съдържание на цинк, съветва "Пледж Таймс“. Според проучванията цинкът играе много важна роля за укрепването на имунната ни система. Не само това, но и подобрява храносмилателната ни система и метаболизма. Цинкът е важно хранително вещество, което трябва да бъде включено във вашето хранене. Възрастните трябва да приемат от 8 mg до 13 mg цинк дневно. Когато жената е бременна или кърми, приемът варира в зависимост от пола на бебето. Веднага след като започне зимният сезон, трябва да включите цинк в ежедневното си хранене, за да помогнете в борбата с грипа и други инфекции. Ето пет богати на цинк храни, които да включите във вашето меню:

Фъстък

Фъстъците са евтин и вкусен източник на цинк. Специалното е, че фъстъците се харесват на всички. Можете да ги включите в салатата си, или можете да намажете фъстъчено масло върху ябълка или хляб. Фъстъците са важен източник на цинк за тези, които ядат вегетарианска храна.

Хумус

Хумусът също е богат на цинк. Той може да се консумира със сандвичи или с пържени картофи. Хумусът е пълен с антиоксиданти, фибри и много други хранителни вещества, информира БГНЕС.

Яйца

Яйцата съдържат умерено количество цинк. Едно голямо яйце съдържа 5% от дневната ви нужда от цинк. В него има 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини, както и други минерали и хранителни вещества.

Леща, нахут

Лещата и нахутът съдържат много цинк. 100 грама варена леща съдържат 12% от дневните ви нужди от цинк. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК