Koи храни са най-вредни за сърцето?

Червеното и преработеното месо повишават риска от инфаркт

25.10.2020 | 21:20 Редактор: Ивет Арабова
Koи храни са най-вредни за сърцето?

Сърдечносъдовото здраве зависи до голяма степен от начина на живот и храненето. За да запазим сърцето и кръвоносните си съдове в добро състояние и да ги предпазим от сърдечносъдови заболявания, е от голямо значение да се храним здравословно, да следим холестерола и кръвното си налягане и най-вече да избягваме някои особено вредни храни за сърцето.

Кои са най-вредните храни за сърцето и кръвоносните съдове?

Преработени и сушени меса

Колбасите са особено любими на милиони хора по света. Тяхното разнообразие е толкова изкушаващо, а деликатесните им вкусове и аромати са наистина неустоими. Колбасите, сушените и преработени меса обаче крият огромни рискове за сърцето. Проучване от 2020 година, публикувано в JAMA Internal Medicine, установява, че има връзка между червеното и преработеното месо и по-високия риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркт, пише thehealthy.com. Отлаганията по съдовете от тези меса и колбаси предизвикват плаки, които стесняват и запушват кръвоносните съдове. Това повишава риска от сърдечносъдови заболявания с до 42%.

Рафинирани и преработени зърнени храни

Едни от най-инлошите и вредни за сърцето храни са преработените и рафинирани зърнени храни. Те причиняват повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина. Скоро след консумацията на такива храни нивата им спадат рязко, което предизвиква внезапен глад. При такива обстоятелства е много вероятно да преядете или да посегнете към висококалорични вредни храни.

Пържени храни

Пържените храни са вкусни и любими, но потенциално много опасни за здравето на сърдечносъдовата система. Те повишават кръвното налягане, предизвикват затлъстяване и скок в нивата на холестерола – все опасни предпоставки за поява на сърдечносъдови заболявания.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 4
Нинам
преди 3 години
В олиото няма холестерол бе пич готвач??!!!Преяждането е проблем и различните храни които попълваме на едно сядане??!!??!!Може да си чел рецепти за 100 мл олио но това са за доста порции.Във Франция като се приготвя всичко с масло, зехтин и мас??!!Живи,здрави и се хранете редовно и умерено :) Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 6
Готвач
преди 3 години
Българската кухня е стъпила здраво върху най-вредните за здравето храни. Подайте ми една традиционна българска рецепта без 100мл олио и ще я запишем в книгата на Гинес като рекорд за българската кухня. Сигнализирай за неуместен коментар