Как да се отървем от болките в ставите?

Има ефективни решения, които могат да помогнат да се облекчи сковаността

08.11.2020 | 20:55 Редактор: Георги Камарашев
Как да се отървем от болките в ставите?

Възпаленията и болките в ставите предизвикват множество страдания на хората по света. Дискомфортът в ставите е често срещан проблем, за който има някои доказано ефективни решения. Те могат да помогнат да се облекчат болките и сковаността. Ето някои от тях:

Движение

Ако имате някакъв дискомфорт в ставите вероятно ви се струва, че почивката и покоят ще ви помогнат да облекчите болката. Това е погрешна стратегия. Колкото повече се обездвижвате, толкова повече дискомфортът в ставите ще се задълбочава. Ходенето пеша и умерените упражнения допринасят за изграждане на ставната капсула и синовиалната течност в нея. Тя работи като смазка и помага на ставата да се движи по-добре и по-безболезнено, а това допринася за превенцията на преждевременното износване.

Отслабнете

Всеки излишен килограм се отразява негативно върху ставите. Ако имате повече килограми за сваляне, вероятността да ви болят ставите и да изпитвате дискомфорт при натоварване е голяма. С всеки свален килограм вие отнемате от тежестта върху ставите и облекчавате тяхното движение.

Променете диетата си

Балансираната диета, богата на хранителни вещества, минерали и витамини, е много важна за комфорта на ставите. Храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и калций са полезни и важни за здравето на ставите, а и не само. Те спомагат за намаляване увреждането на ставния хрущял и сухожилията.

Използвайте термална терапия

От векове топлите и студените компреси са доказан метод за облекчаване на ставни болки и дискомфорт. Термотерапията помага за намаляване на сковаността, болките в ставите и стимулира регенерирането на тъканите, намалявайки възпалението. Най-добрият начин за намаляване на болките и сковаността е студеният компрес. Той потиска възпалението и стимулира кръвообращението в ставата. Консултирайте се с лекар, който да ви посъветва в кои случаи е подходящо да поставяте топъл компрес, защото топлината може да повиши възпалението.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК