"Живей скромно", "Мисли дългосрочно"... Правилата, направили Бъфет милиардер

Приемането на стадното мислене е сигурен начин да получите средни резултати, смята той

04.11.2020 | 14:40 Редактор: Юлия Христова

Уорън Бъфет може и да притежава десетки милиарди долари, но той все още живее просто, а стратегиите му за умно инвестиране и трупане на богатство също не са толкова сложни и могат да издържат дори в настоящите трудни времена, пише YahooFinance.

Ето и 10-те правила, които помогнаха на Бъфет да извоюва и поддържа успеха си:

1. Всичко започва с добрата комуникация

Първото правило за успех на Бъфет няма много общо с подбора на акции. Той посочва, че инвеститорите трябва да са силни по отношение на комуникацията: Управлявайте думите като най-важните си инструменти.

“Без добри комуникационни умения вие няма да сте способни да убедите хората да ви следват, дори да виждате през планини, през които те не виждат”, заяви Бъфет на студенти от Станфордския университет.

Въпреки че това може да не изглежда като мъдър съвет за финансово планиране, той е добър и в помощ на всеки, който иска да развие лидерски умения и способност да мисли в стресова ситуация.

2. Гледайте напред, не в миналото

През 50-те години на миналия век Бъфет заяви, че “инвеститорите днес не трябва да печелят от вчерашния растеж”. Това е вярно и в днешни дни.

Според Бъфет следването на минали тенденции е по-маловажно от идентифицирането на нови възможности. По негови думи, когато инвеститорите решават дали да заложат на дадена компания, трябва да се фокусират върху нейното бъдеще, а не върху нейната история.

Бъфет смята, че хората не трябва да се придържат към миналото и по отношение на ипотеките. Според него без значение колко дълго те са изплащали настоящите си ипотечни заеми, трябва да обмислят рефинансирането им, за да се възползват от предимствата на рекордно ниските лихвени проценти днес.

3. Когато инвестирате, бъдете иновативни - не подражавайте

Приемането на стадното мислене е сигурен начин да получите средни резултати, смята Бъфет.

“За да сте успешен инвеститор, трябва да се разделите със страха и мнението на хората около вас, въпреки че е почти невъзможно”, посочва той.

Според него обаче в същото време успешният инвеститор трябва да е отворен за съвет.

4. Живейте скромно

Известно е, че Бъфет живее далеч под възможностите си.

Той кара стар модел автомобил и все още живее в къщата, която е купил в Омаха, Небраска, за 31 500 долара през 1958 г. Известният инвеститор взима закуска от McDonald's почти всеки ден.

5. Винаги бъдете готови да научите нови неща

Бъфет обича да казва, че знанията се натрупват точно както лихвите в банката. Той започва всеки ден с вестник и чете книги на различни теми.

Информираността не само може да повлияе на инвестиционните решения, но и е способна да подготви инвеститорите за успех във всички области на живота.

6. Знайте кога да ги изиграете

Идеята не трябва да се разбира погрешно - Бъфет продава акции, когато трябва. Въпреки цялостния му успех, той има много слаби залози. Тайната за успеха на дългосрочното инвестиране е в предвидливостта кога те да се продадат.

Бъфет учи тези уроци като млад, залагайки на конни надбягвания. Той се опитва да компенсира загубите си като увеличава залозите си, но вместо това губи повече пари.

Инвеститорите трябва да могат да познаят кога някой залог на пазара е губещ, така че да се оттеглят от него и да минимизират загубите си.

7. Мисли дългосрочно

“Купи и задръж” ("Buy and hold") е често срещана дългосрочна инвестиционна стратегия, която изисква инвеститорите да се придържат към нея дори когато дадена акция е имала лош ден или месец.

Подходът на Бъфет може да се определи като “купи и задръж, и задръж”. Както той обича да посочва пред акционерите, “любимият период за задържане на Berkshire е завинаги”.

Бъфет няма нищо против, когато дадена акция от време на време поевтинява, защото това е добра възможност за закупуване на повече книжа на намалена цена, пише bloombergtv.bg.

8. Никога не инвестирайте пари, взети назаем  

Когато инвестирате, използвайте собствени пари. Бъфет посочва, че е “лудост” да се взима назаем. “Лудост е да рискуваш каквото имаш и от каквото се нуждаеш за нещо, от което наистина нямаш нужда”, посочва той.

9. Дивидентите са ключът към дългосрочния растеж

Уорън Бъфет обича акции, които изплащат дивиденти. Berkshire Hathaway, неговата компания, получава стотици милиони долари всяка година от Coca-Cola под формата на дивиденти.

Дивидентите идват от надеждни компании, които постоянно посрещат или надвишават целите си. Техните книжа могат да не донесат много пари на акционерите бързо, но дивидентите им могат да поставят инвестицията на автопилот.

10. Помнете, че всичко е възможно

Известно е, че Бъфет лепи на стените си водещи страници на вестници, които включват крещящи заглавия относно сривове на пазара.

Това му напомня, че в инвестирането и в живота човек трябва да е винаги готов, защото всичко може да се случи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК