Богатите търсят убежища, гарантиращи безопасност по време на пандемия

Те се насочват към програми, които гарантират гражданство или пребиваване в замяна на инвестиции

21.07.2020 | 12:33 Редактор: Ралица Братанова
Богатите търсят убежища, гарантиращи безопасност по време на пандемия

Следващият път, когато богатите по света останат принудени да се заключат у дома, биха искали да избягат на отдалечен и слънчев плаж. Или може би до Нова Зеландия - една от малкото страни, която елиминира Ковид-19. И са готови да платят за привилегията, разбира се, пише Bloomberg.  

Те могат да се насочат към програми, които гарантират гражданство или пребиваване в замяна на инвестиции в приемащата страна, като използват специализирани компании като Henley & Partners - най-голямата консултантска фирма за гражданство и пребиваване в света. 

С постоянната заплаха от вирусни инфекции и внезапното въвеждане на строги ограничителни мерки, компанията помага на хората с повече възможности да си купят достъп до безопасно убежище. 

Например, можете да придобиете право да живеете, работите и да се обучавате в Нова Зеландия, ако се разделите с 3 млн. новозеландски долара (2 млн. щатски долара) или 10 млн. новозеландски долара, в зависимост от избраната от вас виза за пребиваване на инвеститор.  

Срещу близо 1,2 милиона евро (1,4 милиона долара), с включена покупка на имот, двама съпрузи могат да получат гражданство в Малта.  

"Много от тях решават да създадат план за действие в извънредни ситуации", заяви Доминик Волек, ръководител на продажбите в Henley, за потенциалните си клиенти.  

"Ето защо сега видяхме голямо увеличение не само на запитванията, но и в броя семейства, които се регистрират и решават да започнат процеса", добави Волек.
  
Новите запитвания се увеличават с 49% през първите четири месеца на тази година, в сравнение със същия период на 2019 г., сочат данни на компанията. Има и увеличение с 22% на желаещите да пуснат молба за ново гражданство или за права на пребиваване, информира  BloombergTV.bg.

Заможните не се интересуват само от Карибските острови, където могат да се самоизолират на пясъчни плажове. Те се интересуват и от Австралия и Нова Зеландия - страни, които впечатлиха с начина си за справяне с пандемията.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК