Мотоциклетният бум заради пандемията създава сериозни проблеми

Повече инциденти на пътя, силен шум и замърсяване на въздуха

02.11.2020 | 11:01 Редактор: Тодор Петров
Мотоциклетният бум заради пандемията създава сериозни проблеми

В Лондон все по-често започват да се чуват звуци на мотоциклети. Нарастващият афинитет на лондончани към този вид превозни средства предшества пандемията от коронавирус, като от 2010 г. в града се наблюдава 11-процентово увеличение на броя им на годишна база. Но според данните от индустрията, новите регистрации на мотоциклети в страната са се увеличили с 31,2% в сравнение със септември миналата година, като най-голям е скокът на скутери с малък капацитет в стил Vespa, предава Bloomberg.

Европа и Азия също не изостават от тази тенденция. В САЩ също така, когато продажбите на нови автомобили се сринаха, мотоциклетни компании отчетоха най-силните си продажби от няколко години.

Приложенията за доставка на храна, които разчитат изключително на моторите, за да функционират, представляват най-бързо развиващия се сектор в ресторантьорската индустрия на Великобритания, като пътуванията нарастват с 10% всяка година и още повече в условията на изолация.

Но ръстът в използването предизвиква дългосрочните цели на някои градове за замърсяване на въздуха и шума, както и безопасността. Докато мотоциклетите отделят по-малко въглерод от автомобилите на километър, те могат да отделят непропорционално количество други замърсители. По отношение на обема им, мотоциклетите играят огромна роля за броя на жертвите по улиците. 

Шумът от моторите е във фокуса на нарастващия дебат във Великобритания. През последните четири години близо 33 000 мотоциклета се провалиха при годишната си проверка поради прекомерен шум.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК