Армия от роботи ще запълва дупките по пътищата в Англия

Изкуственият интелект е високотехнологичното решение на проблема

29.10.2020 | 13:19 Редактор: Радостина Димитрова
Армия от роботи ще запълва дупките по пътищата в Англия

Нова схема ще "впрегне" силата на изкуствения интелект, за да поправи отдавнашния проблем с дупките, които от години "оскверняват" пътищата във Великобритания, предаде БТА като цитира в. "Дейли стар". 

Всеки е чувал предупрежденията на личности като Стивън Хокинг или Илън Мъск за опасността изкуственият интелект да унищожи човечеството. Това обаче не означава, че той е лош.

Всъщност може да се окаже, че именно изкуственият интелект е високотехнологичното решение на проблема с упоритите дупки

Схемата за разгръщането по пътищата на "армия" от интелигентни роботи, които да сложат веднъж завинаги край на заплахата от дупки, е предложена от организация, финансирана от университета на Ливърпул.

Компанията Robotiz3d Ltd е проектирала нова "порода" автономни роботи, способни да откриват дупки и други проблеми с пътната настилка, след което да ги поправят само за няколко минути.

Ремонтът на дупките по пътищата е сериозен бизнес, възлизащ на над 1 милиард лири през последното десетилетие. От Robotiz3d обещават, че "терминаторите" на дупки могат да вършат работата много по-евтино от който и да е човек.

"Предложената система ще може автономно да открива и характеризира пътни дефекти като пукнатини и дупки, да оценява и прогнозира тежестта им и да отстранява пукнатини, така че да не се превърнат в дупки", обяснява д-р Паоло Паолети, главен технически директор на фирмата. 

Технологията се разработва и тества през последните четири години. Смята се, че новият подход ще бъде по-рентабилен и по-бърз начин за окончателно справяне с дупките по пътищата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК