Изкуствен интелект откри 50 екзопланети

Откритието е на британски астрономи, които създадоха специален алгоритъм

28.08.2020 | 13:20 Редактор: Георги Камарашев
Изкуствен интелект откри 50 екзопланети

Британски астрономи създадоха алгоритъм за машинно обучение, който може да анализира изображения от телескопите TESS и Kepler и да провери дали далечните звезди действително имат екзопланети. Той вече потвърди съществуването на 50 екзопланети чрез анализ на данни от Kepler. Резултатите от тяхната работа бяха публикувани в научното списание "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

"Благодарение на този алгоритъм прехвърлихме 50 кандидати в категорията на потвърдените екзопланети наведнъж. Никой не е използвал системи за машинно обучение за това. Сега не просто можем да кажем кой кандидат най-вероятно е планета, а можем също така точно да изчислим вероятността за това", обясни планетарният учен Дейвид Армстронг от Университета в Уорик, който е един от авторите на изследването.

Учените установиха повече от хиляда екзопланети и няколко хиляди кандидати за тази роля през последните години. Повечето от тях принадлежат към така наречените горещи Юпитери – планети с размер на Юпитер, които са по-близо до звездата си, отколкото Меркурий е до Слънцето. В същото време сред екзопланетите все по-често се срещат по-малки планети, които са сравними по размер с Земята.

Повечето от известните екзопланети са открити от телескопа Kepler. Почти четири години той непрекъснато наблюдава стотици хиляди звезди, които се намират на границата на съзвездията Лебед и Лира. Ако снимките му показват, че някоя звезда периодично намалява яркостта, тогава това може да е знак, че от време на време тя е "блокирана" от телескопа от планета, въртяща се около звездата. Астрономите наричат това явление преминаване или транзит.

Специалният механизъм, разработен от изследователите, може да реши този проблем по-бързо и по-добре от човешки или класически статистически методи за анализ на информация. Той представлява многослойна невронна мрежа, която може да намери скрити модели в серия от звездни изображения.

За да обучат този изкуствен интелект, учените използвали набор от данни, който Kepler е събрал от откриването на вече потвърдени екзопланети, както и обекти, чието съществуване по-късно не е било потвърдено. Общо над 30 000 транзита са преминали през изкуствения интелект, предаде БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК