Пандемията от Ковид-19 засили доставките на българско вино в Европа

Сред страните за износ също така са Нигерия, Гана и Екваториална Гвинея

24.10.2020 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова
Пандемията от Ковид-19 засили доставките на българско вино в Европа

Пандемията е повишила доставките на българско вино в Европа, където водещи винопроизводители отчитат спад в износа заради високия брой положителни случаи на коронавирус. Това каза инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"През март, април и май някои от нашите винопроизводители удвоиха износа спрямо 2018-2019 г. в Европа", посочи той.

Пандемията се е отразила на износа, но не критично, посочии още Коев. "Общо взето имаме спадове в износа от гледна точка на това, че през 2019 г. сме имали 5,5 млн. литра, изнесени за Китай, като целта за 2020 г. беше да удвоим до 10 млн. литра." 

Въпреки положителните резултати на външния пазар пандемията се е отразила на вътрешния. "Имаше лек спад в продажбите на вътрешния пазар, но е хубаво, че държавата успя да подпомогне винопроизводителите", отбеляза Коев.

Гостът допълни, че България е водещ износител на вино в над 15 страни в Африка, както и в Китай и Япония. През последните месеци българските винопроизводители са изнасяли за Япония, както и за Африка. Сред страните за износ на вино фигурират Нигерия, Гана, Екваториална Гвинея.

Коев коментира и новия Закон за виното, като подчерта, че той ще облекчи значително сектора, който през последните години претърпява динамично развитие. "Вместо да отнемаме от времето на лозарите да попълват документи, ние го правим електронно", изтъкна като предимство той.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК