Бебе и домашен любимец - добра идея ли е да съжителстват?

Трябва да се спазват някои изисквания, казват специалистите

14.10.2020 | 13:22 Редактор: Юлия Христова
Бебе и домашен любимец - добра идея ли е да съжителстват?

Очакването на бебе е свързано както с положителни емоции, така и с много притеснения и неизвестност. Много млади семейства, на които им предстои да стават родители за първи път се страхуват да задържат домашния си любимец след раждането на бебето. Специалистите споделят, че не е необходимо да се разделяме с домашния си любимец по тази причина, стига да се спазват основните изисквания при отглеждане на домашен любимец.

Основното е, преди да се появи бебето, животинчето да бъде обезпаразитено, ваксинирано и да е преминало необходимите прегледи при ветеринаря както и да се спазват определени хигиенни навици. Според неонатолозите е желателно поне в първите 30 дни след раждането домашният любимец да не влиза в стаята, където предимно стои бебето. След това дори е полезно детето да общува с домашен любимец. Правени са проучвания, според които деца, отглеждани в дом с домашен любимец е по-малко вероятно да развият заболявания като астма, алергии и ушни инфекции.

Много са ползите за малките деца от присъствието на домашен любимец в дома – от любовта между домашния любимец и детето до по-голямата увереност у децата, които са израснали с животни. Освен това децата стават по-състрадателни към животни и хора. Домашният любимец подобрява комуникативните и социалните и когнитивните умения на детето. Когато детето се научи да се грижи за животното и да се отнася към него с търпение и любов, то това ще бъде безценен урок да се отнася по същия начин и с хората.

Грижите за домашен любимец допринасят за развитието на децата по много начини: могат да послужат за доверени приятели, на които да споделят лични мисли и тайни знаейки, че няма да бъдат предадени. Отглеждането на животно развива отговорно поведение у детето, което се грижи за него. То осъзнава, че е негова грижа да нахрани, изкъпе или разходи животното и не може да изоставя тези задължение, когато си поиска.

Оставяйте детето да храни, реше и т.н. домашния любимец още от най-ранна възраст. Така то ще расте с отговорности и е по-малко вероятно просто да му хрумне, че вече не иска да се грижи за него, пише puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК