Насоки при висока температура при децата

Стъклените термометри са безопасни и точни

09.10.2020 | 15:00 Редактор: Искра Ангелова
Насоки при висока температура при децата

С първите по-студени есенни дни и завръщането на децата в колективите (училища, детски градини и ясли) се очаква увеличаване честотата на вирусните инфекции особено сред децата.

Повишената температура в детска възраст е нормален отговор на организма при редица състояния, обикновено е сред първите признаци на инфекция. Най-често се касае за самоограничаваща се вирусна инфекция. В по-голямата част от случаите има локализирана инфекция, като отит, тонзилит, фарингит и др. Тя се установява клинично (след преглед и оценка на състоянието). 

В малка част от случаите се касае за тежка животозастрашаваща инфекция, която налага незабавно лечение - сепсис, менингит, енцефалит. Изключително важно е своевремнното установяване на тежките случаи, тъй като те налагат незабавно лечение.

Като "висока температура" най-общо се определят стойности измерени над 38 °C. От съществено значение е, как точно се измерва температурата на детето – аксиларна, в ухото, в устата, на челото или ректално.

Измерването на аксилата, ухото и челото е много по – лесно, но същевременно и по-неточно в сравнение с ректалното и измерването в устата.

Ректална от 36,6 °C до 38 °C (97,9 °F – 100,4 °F)

В ухото от 35,8 °C до 38 °C (96,4 °F – 100,4 °F)

В устата  от 35,5 °C до 37,5 °C (95,9 °F – 99,5 °F)

Под мишницата  от 34,7 °C до 37,3 °C (94,5 °F – 99,1 °F)

Как да измерим правилно температурата на детето?

Съществуват два вида термометри – стъклени и дигитални. Дигиталните са широко разпространени и достъпни. Повечето измерват точно и бързо.

Стъклените, които съдържат живак са забранени за употреба у нас от около 10 години, поради токсичните ефекти на живака, ако бъде счупен. Стъклените термометри, които се произвеждат сега съдържат безопасни елементи, като Ga Galium (галий). Те са безопасни и точни, но по- неудобни за деца, тъй като измерват доста по-бавно и преди поставянето трябва добре да се "изтръскат".

Четете цялата статия в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК