Да изследваш спомените: Българка с престижна награда във Франция

Ралица казва, че за нея най-интересна е връзката между две зони в мозъка - кортекса и хипокампуса

06.10.2020 | 20:16 Редактор: Юлия Христова

Българка получи престижната награда "Млад талант" във Франция, където работи в областта на изследванията на мозъка и формирането на спомените. 

Ралица Тодорова е на 30 години, а вече шест години се занимава с изследване на сънищата. До лабораторията в Колеж дьо Франс тя стига след като завършва Английската гимназия в София. А в Париж младата българка и колегите ѝ изследват спомените.

За целта те използват около 7 мишки, както и данните от доброволци, на които са били поставени електроди и докато са будни са им пускани клипчета. А докато спят, учените виждат същите реакции като в будно състояние.

А изследванията, които Ралица прави, могат да са основа на научни пробиви. Включително да можем да запомняме по-добре. Това се дължи на делтавълни, които могат да бъдат стимулирани със звук. Но приложенията могат да стигнат още по-далеч.  

Самата тя казва, че за нея най-интересна е връзката между две зони в мозъка - кортекса и хипокампуса. 

Ралица, която е живяла и в Швеция и Шотландия, казва, че животът във Франция се доближава до този в България. Но пътя си вижда, както и досега, извън пределите на родината. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК