Учени откриха изменения в мозъка на космонавтите

Експертите са направили на всеки от тях дифузионен ядрено-магнитен резонанс

06.09.2020 | 17:24 Редактор: Искра Ангелова
Учени откриха изменения в мозъка на космонавтите

Учените са установили ефекта на продължителния престой в космоса върху структурата на мозъка. Резултатите от съответното проучване са публикувани в изданието Science Advances, цитирани от РИА Новости.

Изследователи от Австралия, Белгия, Германия и Русия са изследвали мозъчната структура на 11 руски космонавти, които са прекарали средно 171 последователни дни на Международната космическа станция (МКС). Учените са направили на всеки от тях дифузионен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозъка три пъти - веднъж преди полета в Космоса и два пъти след завръщането им на Земята.

Учените отбелязват, че използването на методите за невровизуализацияе за първи път е позволило да се идентифицират структурни и функционални промени в мозъка след космически полет. По-конкретно се оказа, че в резултат на това, че сте били в среда с нулева гравитация за определено време, разпределението на бялото и сивото вещество се променя, а вентрикулите на мозъка, в които има повече цереброспинална течност, се увеличават, съобщава "Фокус".

Според експерти по този начин нервната система се адаптира към безтегловността и увеличава натоварването на онези области на мозъка, които са отговорни, наред с други неща, за контрол на движенията. Отбелязва се, че показателите се нормализират след седем месеца от престоя на космонавта на Земята.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Значи мозъка, както и всички други част на тялото, се опитва да се адаптира... Супер! Сигнализирай за неуместен коментар