Ивайло Нинов и неговите замислящи карикатури

Малкият Иванчо се промени, но не изневерява на своя характер за своите 30 г., посочи той

02.10.2020 | 21:38 Редактор: Юлия Христова

Как от най-злободневната тема на деня, можеш да сътвориш карикатура, която да усмихва? 

"Отдавна не се е случвало някой да отговори на критика. Някои са по-лесни за рисуване, други - по-трудни. Но важното е да хванеш поведението на даден политик, иначе образът може да го направи всеки студент по рисуване. Това каза за "Денят ON AIR" карикатуристът Ивайло Нинов и допълни: "Някои тъкмо се научиш да ги рисуваш и те вземат, че ги сменят".

"Мечтая си да съм чиновник, да съм на такова работно време", заяви още той.

"Малкият Иванчо се промени, но не изневерява на своя характер за своите 30 години. Чрез репликите му може да се направи анализ за характера на българина. Характерът на тези рисунки е да бъдат актуални, без значение дали са толкова остроумни. Няма човек, който може сам 30 г. да се справи с тази работа", обясни Нинов. 

По думите му никога работа като неговата не е била лесна и хората на изкуството почти навсякъде живеели трудно. 

"Трябва много упорство, само късмет не стига", допълни той за Bulgaria ON AIR.

"Свидетел съм на много работи. По-голяма свобода, каквото е днес, не е имало, по мое мнение. Виждам как се говори срещу тази власт, но не знам... може би аз не довиждам нещо. Кой ще ми се обади по телефона и ще ми каже "нарисувай това или онова...". Ако се случи, пускам го във Facebook и се вижда от 100 000 души, което е по-голям тираж от всеки вестник. Карикатурата на предлага отговори, тя има задача да замисли", посочи Нинов.

Според него в тази професия се искало постоянство  и труд. Тя обаче малко по малко си заминавала, а младите искали всичко сега и веднага. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vladislav vodenichar
преди 1 година
Това е може би най-деликатният клон на изобразителното изкуство, защото авторът трябва да компилира в една рисунка актуално събитие към момента, стилизиран образ на "героя", причастността му към събитието, както и собственото му отношение към събитието. Сигнализирай за неуместен коментар