Борисов: Връщаме над 201 млн. лв., очаквам хубава карикатура

Мярката 60/40 ще бъде удължена до септември

08.06.2020 | 11:35 Редактор: Искра Ангелова

Надвзетите суми за парното ще бъдат върнати. Правителството прие механизма как "Булгаргаз" ще направи това.

3 месеца след като стана ясно, че България е договорила рекордното намаление на синьото гориво с над 40%, и то със задна дата, вече са ясно колко пари ще бъдат възстановени на страната ни.

"Връщаме 201 685 227 лв. Проведохме трудни няколкомесечни успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България", заяви премиерът.

След решението на кабинета, топлофикациите и газоразпределителните дружества трябва да сметнат и какви суми ще върнат на своите абонати. 

"Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес. 59 млн. лв. от тях отиват за "Топлофикация София", на газоразпределителните дружества 22 млн., на химическата промишленост 52 млн., на стъкларската 16 млн. лв.", каза още министър-председателят.

Борисов пресметна, че 1,5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията. 

чаквам утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при българските граждани. Смятайте колко пари са изтекли от 90-а година насам в олигарсите. И как няма да си седиш и да си рисуваш от хубавите курорти по света. Около 1,5 млрд. лв. са взети от олигарсите и са върнати на хората", допълни премиерът.

Очакванията са клиентите, които плащат на месечна база, да усетят понижението още със следваща си фактура. За тези, които плащат на база прогнозно потребление, това ще стане с изравнителните сметки. 

С промяната на цената на газа дойде и промяната при ценообразуването. Така от 1 март цената на синьото гориво се определя за всеки месец, а не както преди - на 3 месеца.

Премиерът информира, че мярката 60/40 ще бъде удължена до септември и с готовност дори до края на годината, за да може всеки бизнес да се рестартира с помощта на държавата.

Към петък има подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители. За момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души, информира социалният министър Деница Сачева.

Министърът на транспорта Росен Желязков поясни, че е започнал преходен период по прехвърляне на документите и отдаване на концесия на летище София.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
111
преди 3 години
Абе, 1 година не можете да сметнете колко пари сте надвзели. Не ви ли е срам. 80% от цената на парното е за газ. Тя е намалена с 42%. Лесно е. Просто тройно правило не сте ли учили?! Айде - оставки и чао! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Омръзна ни да се правиш на жертва. Какви чудеса правиш, пък простия народ не те разбира. Сигнализирай за неуместен коментар