България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Гарантирано ще плащаме по-малко за парно до 30 юни 2021 г.

Проф. Атанас Тасев очаква да няма злоупотреби и крайните потребители да получат всичко надплатено

08.06.2020 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Министерският съвет трябва да реши как ще бъдат върнати 201 млн. лв. на потребителите на синьо гориво. Парите са спестени от предоговаряне от цената на газа, който България получава от "Газпром". Как тези пари ще стигнат до крайните потребители?

"Сумата е договорена след тежки преговори с "Газпром". Оказа се, че реално е надвзето от нас с 250 млн. лв. Сега се оказват 201 млн. лева, което е по-доброто число. Тези пари ще пристигнат по сметките на "Булгаргаз", които са длъжни до стотинки да бъдат изпратени до крайните потребители. Топлофикация е най-големият потребител", коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Той показа процентно за всеки месец как трябва да бъдат връщани парите на гражданите . Експертът отбеляза, че за различните потребители ще бъде различна сума, има няколко сценария. Проф. Тасев даде пример: Ако имате 100 лева сметка и дължите 80 лева, приспадат ви се 20 лева. Средно за следващия период софиянци ще плащат с 15% по-малко.

Енергийният експерт увери в ефира на "България сутрин", че сумите ще бъдат точни и няма да се стигне до злоупотреби.

"Ако нямаше този ефект на промяна на преференциалната цена, трябваше да плащаме 30-40% повече. В парното влиза около 80% от себестойността на газа. Формулата е изцяло в полза на крайния потребител. Цената на парното от месец май е 66,70 лв. - такава цена никога не е имало. Може да се гарантира, че от 1 юли до 30 юни 2021 ще плащаме по-малко", посочи още проф. Тасев.

И прогнозира, че икономиките ще влязат в режим на догонване, след като премине ефектът от коронавируса, а апетитите към газа ще нараснат.

Проф. Тасев каза още, че в осъществяването на проекта АЕЦ "Белене" има известно забавяне. По думите му той става част от "зелената" сделка. 

"Една централа, която през нощта няма натоварване, ще може да пусне електролизаторите да произвеждат водород. Това е проект за 100 години нататък - в първите 10-15 г. ще се изплати", обясни експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дано да е прав. Малко да усетят хората спада в цените на горивата. Сигнализирай за неуместен коментар