Как поскъпването на парното се оказа поевтиняване?

От 1 юли 2019 г. до 1 юли тази година ще се плаща средно с 14% по-малко за страната

05.06.2020 | 19:21 Редактор: Александра Иванова

"Топлофикация София" не е извършила нарушение при изготвянето на мартенските сметки за парно и топла вода на своите клиенти. Това става ясно от приключилата проверка на енергийния регулатор, който се самосезира по жалби на потребителите. Междувременно, продължава да стои въпросът по-високи или по-ниски сметки за парно ще плащаме от 1 юли.

От юли цената на парното за София ще скочи на почти 82 лв. за мегаватчас от около 67 лв. в момента. Как това поскъпване с 22% се оказва намаление? Отговорът - когато се сравняват цените на годишна база. Така излиза, че от 1 юли 2019 г. до 1 юли тази година ще се плаща средно с 14% по-малко за страната. 

"Наистина тази година топлинната енергия, в сравнение с миналата година по изчисленията, които са направени, ще е по-евтина, но няма да се усети точно така намалението на цената, която в момента имаме. Както няма да се усети, ако има увеличение на цената рязко с повишение на цената на топлинната енергия", посочи Таско Ерменков от Комисията по енергетика.

През април и май Комисията свали месечно цените на парното. Така те бяха намалени съответно с 22% и с 4%. За този период потреблението на газ намалява. На борсите цените са рекордно ниски. През есента и преди зимния сезон цените се покачват. Заради това енергийният регулатор прави разчети за бъдещето,  въпреки ниските цени в момента. 

"Когато говориш за едногодишен период се гледат фючърсни цени. Цената, която евентуално би била и зимата. Тези цени показват, че ще бъдат 30 -31 лв. Докато сега са около 22 лв. Оттам идва целият проблем, че няма толкова намаляване, колкото беше за майската цена", обясни председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов.

В момента има договорена формула, която доведе до намаляване цената на газа, но има и намалено потребление и пълни хранилища. С промяна на икономиката ще се повиши търсенето. В резултат, на което ще се повиши и цената на газа, съответно и на парното. Какво следва, ако цената на газа не скочи както се прогнозира в момента? 

"Ние и сега кредитираме чрез употребената от нас енергия, която също е на прогнозен принцип. Сега ние плащаме за енергия, която е била изразходвана от нас миналата година. Същото нещо с обратен знак ще се получава, ако разработим с прогнозна цена на природния газ и на топлинната енергия", отбеляза Еленко Божков.

Остава обаче въпросът колко пари трябва да се върнат на потребителите заради падането на газа със задна дата - от август миналата година до 31 март. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК