Сачева: По-скоро ще има увеличение на обезщетението за безработица

Това е мярка, която правителството обмисля, заяви социалният министър

16.05.2020 | 21:55 Редактор: Тодор Петров

Дали ще увеличим минималното обезщетение за безработица? По скоро - да, но за това ще можем да говорим след юни месец. Тази мярка се дискутира в момента, правят се различни разчети. Сега не мога да ви дам положителен отговор, но със сигурност мога да ви кажа, че това е мярка, която правителството обмисля. 

Това обяви социалният министър Деница Сачева в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

"Ще обявим какво е възможно,като увеличение, когато сме готови. Със сигурност политиката, която правителството води, не е политика на насърчаване на помощите, а политика на насърчаване на заетостта", подчерта Сачева в интервю пред Ганиела Ангелова.

Социалният министър съобщи, че ще предложат мярка за борба с безработицата под формата на субсидирана заетост, но това може да бъде анонсирано през втората половина на месец юни. 

Ще търсим механизъм как да направим безработните отново работещи, увери Сачева.

Относно мярката 60/40, до този момент общият брой на подадени заявления е 2016 за почти 30 000 работници, стана ясно от думите ѝ.
 
"За трети пореден ден има намаляване на хората, които се регистрират като безработни. Няма как да се сбъдне прогнозата на част от бизнеса за 500 000 души на трудовата борса. Не предвиждаме безработица от 10%", коментира Деница Сачева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК