Държавата обяви кого и с колко пари е подпомогнала в кризата (ВИДЕО)

Дончев: Европейските пари ще стигнат до хора и организации, които не са имали досег с тях

15.05.2020 | 14:26 Редактор: Тодор Петров

Вчера стартира схема за безвъзмездно финансиране на микро- и малки предприятия по електронен път. До момента са подадени 16 500 проекта на обща стойност 136 млн. лева, приемът на заявления продължава. Ще държим схемата отворена, докато има налично финансиране. Това е начин парите най-бързо да стигнат до тези, които имат нужда от тях.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет, посветен на мерките за справяне с икономическата криза заради коронавируса.

"Европейските пари ще стигнат до хора и организации, които не са имали досег с тях. Отчитам, че възможността да се работи с чужд електронен подпис дава резултат. Усилията ни да направим заявленията съсвем семпли също дава резултат", каза още Дончев.

И подчерта, че в схемата все още има свободни пари, те биха могли да са около 60 млн. лв. при увеличаване на бюджета. Не се предвижда схемата да бъде затваряна по-рано от началото на следващата седмица. Направена е мобилизация проектите да бъдат оценени по най-бързия начин, а първите преводи трябва да бъдат направени през юни.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че 173 млн. лева за малките предприятия е определеният ресурс, но ще бъде предложено да бъде увеличен с минимум 20 млн. лева. 

"Ще запазим възможността българската икономика да се развива както преди тази епидемия. Българска банка за развитие предоставя различни продукти. 10 банки са одобрили пакетите. 1282 са подадените заявки към ББР от банките, за да се гарантират кредити по тях", заяви той.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че в 240 общини 42 хил. души се ползват от услугите на социалния патронаж.

Към 30 април 1498 души без доходи и не са здравноосигурени са получили възможността за болнично лечение 1,162 млн. лева, които са преведени към НЗОК и респективно към лечебните заведения. 26 хил. лица ще получат над 450 тона храни, като голяма част от тях са в затруднена социална ситуация. Очаква се нов транш от 800 хил. лева за БЧК, които още отидат отново за храни за нуждаещите се.

"Днес постъпи дарение от БАН на стойност 35 хил. лева. Те ще бъдат изразходвани за таблети за деца от институциите в резидентен тип и ходят на училище", отбеляза Сачева. 

Осигурени са средства за детегледачи за семействата, които имат нужда от тази мярка. Те имат възможност да се обърнат към Бюрта по труда, за да се възползват от мярката.

"201 хил. души бяха без работа към 13 март. Към днешна дата общият брой на безработните е 300 776 души. От началото на кризата 28 271 души са постъпили на работа", заяви Сачева. 

Неплатен отпуск до 60 дни се признава за работен стаж.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
то карантина свърши, те сега се сетили. Браво! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
След дъжд качулка му се вика това. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И какво по точно е социалното подпомагане? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сетили се те когато учебната година свършва другата седмица да купят на бедните дечица таблети. По-рано това трябваше да стане - сега е безмислено. Сигнализирай за неуместен коментар