Кризата засегнала книгоиздаването почти колкото туризма

Цената на книгата се формира от тиража, обясни директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски

14.05.2020 | 21:45 Редактор: Юлия Христова

ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности да бъдат с 9% данък. За това настоя премиерът Бойко Борисов преди дни.

Това е една стъпка към спасяването на книгоиздаването, макар и тя да е закъсняла. Години наред апелираме това да се случи и за съжаление трябваше да дойде тази криза, каза за "Денят ON AIR" директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски.  

"Браншън е засегнат почти колкото туризма, но при книгоиздаването възстановяването ще е с месеци или години. Нормалната реакция би трябвало да е поевтиняване на книгата. Цената на книгата се формира от тиража - колко души ще си купят книгата - сега обаче повечето потребители ще си купят хляб и мляко", допълни събеседникът. 

По думите му, когато нещо е затворено 3 или 4 месеца, ситуацията е много сериозна, книжарниците плащат много сериозни наеми, наравно с другите магазини. Не се знае колко от тях ще оцелеят в тези условия.

"Ако продължават така нещата, някои издателства е твърде вероятно да фалират", посочи той.

"Българите предпочитат и българските бестселъри, всичко зависи от качеството на книгата. Всяко нещо, което е написано добре, намира път до читателя", категоричен е Кицевски. 

Той коментира още и електронното обучение, което беше въведено у нас в дните на пандемията от Ковид-19 с думите, че нищо не може да замени връзката на ученика с учителя в класната стая.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Доран
преди 3 седмици
Направо тътрим крака към Белчо и Сивушка... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
О, не! Трябва да им помогнат и на тях :( Сега и този бранш ще замине :( Сигнализирай за неуместен коментар