Как да спрем храненето късно вечер?

Среднощното хранене води до редица заболявания и наднормено тегло

16.09.2020 | 23:58 Редактор: Виктория Гетова
Как да спрем храненето късно вечер?

Ако и вие сте от хората, чийто работен ден е дълъг и натоварен, не сте сами. В такива напрегнати моменти, в които времето просто лети невинаги ви остава време за здравословно хранене, ако изобщо се храните редовно и не пропускате закуската или обяда.

Това обаче е една от най-вредните стратегии, които са опасни не само за тънката ви талия, но и за цялостното здраве. Нередовното хранене често предполага преяждане и огладняване късно вечер. Среднощното хранене пък е един от най-големите бичове, пречещи на куп важни процеси в тялото и предразполагащи към заболявания и наднормено тегло.

Веднъж придобит, навикът да се храните късно или през нощта се изкоренява трудно. Той започва да става натрапчив, подобно на зависимост. А най-лошото е, че в такива моменти човек посяга към сладкиши, десерти, нещо вкусно, нещо калорично и вредно, което скоро започва да излиза извън контрол.

Как да изкорените този вреден навик? Какво да направите, за да спрете със среднощното хранене и късната вечеря?

Яжте редовно и не пропускайте хранения

Един от най-добрите начини да накарате организма да свикне с редовния прием на хранителни вещества, е да не пропускате хранене. Така възпитавате циркадните ритми на тялото си и задоволявате неговите нужди. По този начин процесите в организма се случват по възможно най-здравословния начин, което предполага не само добър контрол на теглото, но и на здравния ви статус.

Не пропускайте нито закуската, нито обяда. Старайте се менюто ви да съдържа предимно здравословни и балансирани храни. Избягвайте захарните изделия, тестените храни от бяло брашно и най-вече преяждането.

Премахнете храните, които задействат апетита ви

Всеки има своите любими храни, които активират апетита му и го изкушават. За да намалите желанието за среднощни хранения и късно похапване, просто се отървете от всички изкушаващи храни. Не ги дръжте в дома си. Така няма да имате причина да ставате и да посягате към тях.

Четете още по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК