Ето кои храни и напитки отслабват имунната система

Лошото хранене и заседналият начин на живот са бич за здравето

19.08.2020 | 21:07 Редактор: Виктория Гетова
Ето кои храни и напитки отслабват имунната система

Начинът на живот и храненето имат значително влияние върху имунната система и способностите на организма да се бори срещу инфекции, вируси и бактерии. Лошото хранене, заседналият начин на живот са бич за имунната система. Като се добави и ежедневният стрес, това прави справянето с болестите и инфекциите още по-трудно за организма. Неговите естествени защитни сили отслабват, което прави оздравяването и понасянето на външните атаки по-трудно.

Редовното хранене с полезни и здравословни храни е от изключително голямо значение. Разнообразието от плодове, зеленчуци, ядки, семена, полезни протеини и мазнини помага на имунната система да поддържа оптимални нива на своите функции.

Ако обаче се храним нездравословно и включваме в менюто си някои доказано опасни за здравето храни, рискуваме да отслабим имунната си система.

Кои са храните и напитките, които сриват имунната система и пречат на функциите ѝ?

Сладки газирани напитки

Наситените, рафинирани и изкуствени захари блокират имунната система и пречат на нормалното ѝ функциониране. Те правят оздравяването по-трудно и създават предпоставка за развитие на усложнения при банални инфекции. Потиснатата имунна система заради свръхконсумация на захари може да увеличи и общото възпаление в тъканите в тялото, като това прави способността за справяне с различни болести също по-трудна. Освен това създава предпоставки за възникване на хронични заболявания, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.

Алкохолни напитки

Консумацията на алкохол отслабва имунната система. Алкохолните напитки са богати на ферментирали захари, превърнати в алкохол, което се намесва в механизмите на имунната система и пречи на защитите на организма. Това намалява способността на тялото да се бори с инфекциите и създава повишен риск от поява на усложнения. Зарастването на раните става по-бавно, както е по-бавно и възстановяването от различни инфекции.

Кои са храните, които сриват имунната система - четете в Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК