Храните, които могат да ни навредят при неправилна консумация

Сред тях са гъбите, фъстъците, яйцата и кренвиршите

16.08.2020 | 22:36 Редактор: Юлия Христова
Храните, които могат да ни навредят при неправилна консумация

Многобройни проучвания показват, че има храни, които при неправилна консумация може сериозно да навредят на здравето ни. Някои от тях, които са поставени в началото на списъка на управлението по санитарен контрол на САЩ, ядем почти всеки ден, пише турското издание "Сьозджу”.

Риба тон – Тя е една от най-масово консумираните риби в цял свят и… попада в рисковата група. Особено прекалената употреба на бяла риба тон може да доведе до отрицателен ефект върху развитието на нервната система при децата и бебетата, още докато са в утробите на майките си.

Гъби – Някои видове, които се срещат в природата, може да предизвикат отравяне и дори да доведат до смърт. Някои гъби, които можете да откриете дори в собствената си градина, са способни да предизвикат халюциногенен ефект, а други могат да причинят много по-сериозни увреждания или дори смърт. Важно е да не ядете гъби, за които не сте сигурни, че са безопасни.

Фъстъци – Една от основните причини за смърт, причинена от хранителна алергия, е алергията към фъстъци. Според публикация на „Тайм”, за периода 1997 – 2000 г. алергията, предизвикана у децата от фъстъци, се среща два пъти по-често.

Яйца – Яйцата са основен хранителен продукт за много хора, но според здравните експерти, често избухването на салмонелоза е свързано именно с консумацията на яйца. При неправилна употреба на този продукт предизвиканата от бактерията на салмонелата инфекция може да се предава от човек на човек. Затова яйцата трябва да се съхраняват в хладилник и да се приготвят правилно. Основно правило е да се избягват храни, които съдържат сурови яйца. Лесен тест може да ви подскаже дали яйцата са пресни. Пуснете яйцето в съд с вода и ако легне на дъното, значи е прясно, а ако изплува, по-добре да го изхвърлите.

Кафе – За много от нас кафето е неизменна част от ежедневието. Трябва да подчертаем, обаче, че освежаващата напитка крие в себе си и немалко рискове. Наред с разни странични явления като пожълтяване на зъбите, безсъние и обезводняване, кафето може да доведе до неприятни последици като изгаряне от трета степен ако върху кожата попадне горещо кафе, пише БГНЕС.

Кренвирши – Проучванията показват, че кренвиршите може да предизвикат задушаване у децата. В 20 % от случаите на задушаване по време на хранене при деца до 10-годишна възраст причината е била яденето на кренвирши.

Зелени зеленчуци – Броколите са един от най-популярните зелени зеленчуци, но в същото време е класиран на първо място в списъка на опасните храни. Челните места на опасните продукти заемат и други зелени листни зеленчуци, които консумираме в суров вид: салата, спанак, рукола. Към тези зеленчуци трябва да се отнасяме с особено внимание, тъй като те често са източник на разпространение на бактерии като ешерихия коли. Затова зелените зеленчуци трябва да се мият старателно преди консумация.

Стриди – Това е много търсен деликатес в скъпите ресторанти. Ако бъдат консумирани неправилно, обаче, могат да причинят много заболявания. Стридите живеят на океанското дъно и се хранят с планктон. Ако водата е замърсена с бактерии, стридите стават източник на тяхното разпространение. Затова при риболов и приготвяне на стриди трябва да се спазват определени правила. Яденето на сурови или недоварени стриди могат да причинят сериозни заболявания. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК