Тези храни ще ни осигурят дълголетие

Д-р Йохана Уорд представя начините, чрез които да се предпазим от негативите на западната диета

09.09.2020 | 15:51 Редактор: Георги Камарашев
Тези храни ще ни осигурят дълголетие

Българите отдавна не се храним правилно, следвайки лесни и популярни модели в избора. Ограниченото хранене може да ни засити, даде енергия, но, за съжаление, колкото и да е вкусно, влияе на килограмите, красотата, а и на продължителността на живота ни.

Д-р Йохана Уорд представя в книгата си начините, чрез които да се справим с наложените стериотипи и се предпазим от негативите на западната диета. А те са затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови, онкологични и автоимунни заболявания.

Ето какво и защо препоръчва тя да хапваме, за да се радваме на повече години в здраве:

Ягоди

Ягодите съдържат съединения, които имат противовъзпалителен ефект и намаляват оксидативния стрес и вредите от уврежданията, причинени от свободните радикали. Те въздействат и благоприятно на контрола на кръвното налягане и холестерола в кръвта. Само 8 ягоди осигуряват 120% от дневните нужди на организма от витамин С, споменава авторката в книгата си "Суперхрани за суперздраве".

Чесън

Въпреки че консумацията на чесън създава проблем, е добре да се погрижим той да присъства в гозбите ни. Чесънът също влияе на кръвното налягане. Той е известен и с укрепващия имунитета ефект.

Гъби

Гъбите са нискокалорични и същевременно вкусни. Въпреки малкото калории, които съдържат, те са богати на ценни за здравето микронутриенти. Експертите са на мнение, че гъбите са от хранителните продукти, включващи незаменими антитуморни агенти. Такъв пример дава гъбата шийтаке, за която се смята, че предпазва от над 200 опасни състояния.

Ядки

Обратно на гъбите, ядките зареждат с енергия, но са от малкото хранителни продукти, в чийто състав няма празни калории. Дори мазнините им са полезни, а и тяхното наличие дава засищане бързо, без тежест в стомаха. Ядките са богати и на протеини и нутриенти, необходими за поддържането на здравето срещу ракови и други заболявания.

Сладки картофи

Антиоксиданти, фибри, фитонутриени, витамини и минерали са идеалната комбинация на сладките картофи, с която организмът ни да се справи срещу вредите на свободните радикали и уврежданията на ДНК. 

Варива

Бобовите култури от типа на боба, лещата, са естествен източник на цинк, желязо, фолат, калий и фибри и нискокалорични здравословни мазнини и протеини. Тези продукти са невероятен пребиотик от значение за чревното ни здраве.

Билки и подправки

Сред най-полезните подправки и билки за здравето са риган, куркума, джиндижифил, чили, магданоз, лютив червен пипер, градински чай, розмарин, мента и канела, които притежават антивъзпалителни и антиоксиданти съединения, предпазващи ни от развитието на различни заболявания.

Ще повярвате ли, че какаото има повече антиоксиданти от боровинките? Шоколадът с над 75% съдържание на какао е с невероятни антиоксидантни ползи. Флавоноидите в какаото стимулират клетките по вътрешната повърхност на кръвоносните и лимфните съдове да произвеждат азотен оксид, което е от значение за съдовото здраве.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК