7 храни, които забавят процеса на стареене в тялото

Те ни помагат и да поддържаме здравословно тегло

05.08.2020 | 23:30 Редактор: Ралица Братанова
7 храни, които забавят процеса на стареене в тялото

Знаете ли какво е общото между гъбите шийтаки, зеления чай, рибата, спанака, киселото мляко, орехите? Всички тези храни и напитки са не само вкусни и ни помагат да поддържаме здравословно тегло, но забавят процесите на стареене в тялото, пише Az-jenata.bg.

Бобови растения

Добавете към менюто си леща и боб. Тези вкусни храни са богати на фибри и растителни протеини, които помагат за стабилизиране на нивата на кръвната ви захар.

Фибрите ни помагат да се чувстваме и сити за по-дълго, докато протеинът помага за изграждането на мускули и изгаряне на мазнини, като същевременно ни дава и енергия.

Хапвайте моркови

Морковите са друга храна, която ни помага да забавим стареенето, благодарение на съдържащия се в тях бета-каротин. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, предпазващ нашите клетки и ДНК от свободни радикали. К

Цитрусови плодове

Лимони, портокали, мандарини, лайм, грейпфрут... Всички те помагат да забавим процесите на стареене в тялото. Освежаващите плодове съдържат витамин С, който има антиоксидантни свойства, бори се с инфекции и ограничава възпалението. 

Яйца

Яйцата са сред суперхраните, които помагат не само в отслабването, но и забавят процесите на стареене. Освен че ни осигуряват протеини, те са добър източник и на биотин, който е важен за здравето и красотата на ноктите, косата. Редовната консумация на яйца заздравява и костите.

Бадеми

Те са сред най-често консумираните ядки, подходящи за вашата диета. Бадемите ни осигуряват протеини, мед, биотин и витамин Е, които предпазват косата, ноктите и кожата от стареене.

Сини боровинки

Добавете ги към ежедневното си меню, за да намалите риска от алцхаймер. Малките плодове предпазват невроните и намаляват риска от развитието на деменция.

Тъмен шоколад

Тъмният шоколад има много ползи за здравето, включително и да забавя процесите на стареене. Важно е да избирате такъв, който е с поне 80% съдържание на качествено какао. Консумацията на малко лакомство спомага за синтеза на серотонин, който ни кара да се чувстваме щастливи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК