WWF: Наблюдаваме катастрофален спад на дивата природа заради човешка дейност

Това стана ясно от доклад, изготвен от природозащитната организация

10.09.2020 | 22:43 Редактор: Георги Камарашев
WWF: Наблюдаваме катастрофален спад на дивата природа заради човешка дейност

Популациите на дивата природа са намалели с повече от две трети за по-малко от 50 години, става ясно от доклад, изготвен от природозащитната организация WWF, цитиран от BBC.

В доклада се посочва, че този "катастрофален спад" не показва признаци на забавяне и предупреждава, че природата се унищожава от хората с темпове, невиждани досега.

"Дивата природа е в режим на "свободно падане", докато изгаряме гори, извършваме прекомерен улов и унищожаваме дивите региони", заяви Таня Стийл, главен изпълнителен директор на WWF. "Ние разрушаваме нашия свят - единственото място, което наричаме дом - рискувайки здравето, сигурността и оцеляването си тук, на Земята. Сега природата ни изпраща отчаяно сигнал за помощ и времето изтича", коментира още тя.

Докладът разглежда хиляди различни видове диви животни, наблюдавани от природозащитни учени в техните естествени хабитати по целия свят.
Учените отчитат средно намалява с 68% в повече от 20 000 популации на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби от 1970 г. насам.

В доклада се посочва, че пандемията от Ковид-19 е ярък пример за взаимовръзката между човека и природата. Факторите, за които се смята, че водят до появата на пандемии, включително изчезване на хабитати и търговия с диви животни, са също са сред причинителите на изчезването на дивата природа.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК