Носи ли боята за коса риск от ракови заболявания?

Повече от една трета от американките над 18 години използват оцветител за коса

08.09.2020 | 13:03 Редактор: Юлия Христова
Носи ли боята за коса риск от ракови заболявания?

Повече от ясно е, че боята за коса съдържа множество чужди субстанции на организма ни, за да повлияе на цвета ѝ. Заради масовото използване на боя за коса учените отдавна са загрижени за лошите ѝ ефекти върху здравето.

Непрекъснато се появяват изследвания с данни за една или друга вреда от този тип декоративна козметика, която мнозина нанасят ежемесечно в продължение на десетилетия.

Ново изследване обаче открива, че естественият цвят на косата също дава определена връзка с едни или други ракови заболявания. Например при притежаващите естествени тъмни коси се открива по-често риск от лимфом на Ходжкин, рак на лимфната система, отколкото при останалите. При русокосите е по-вероятен базално-клетъчния карцином – вид рак на кожата. 

Проучването има своите недостатъци и резултатите му не означават, че притежателите на опреден цвят коси могат да се разболеят от един или друг рак. Все пак един или друг цвят на косата е специфичен белег за определени групи хора, които се отличават със специфични гени.

Освен че естественият цвят сам по себе си може да се свързва с определени рискове от рак, изследователите този път не успяват да докажат, че боята за коса е категорично носеща риск от рак. Не се доказва и обратното, че е безопасна, но все пак различният от останалите изследвания резултат дава малко облекчение на употребяващите редовно тази козметика. 

Повече от една трета от американките над 18 години използват боя за коса, както и близо 10% от мъжете над 40 години, според данни на американския Националния раков институт. Над 5000 различни химикали се влагат в тези продукти, някои от които са канцерогенни според институцията, което не бива да е за подценяване, пише puls.bg.

Резултатите от проучването са публикувани на 2 септември в BMJ. То е проведено от Медицинския университет във Виена на база данните на 117 200 американки над 36-годишна възраст и се смята за най-голямото правено в насока изследване на лошите ефекти на боята за коса върху здравето. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК