7 начина да се справим с мазната кожа

Акнето е предизвикателство за всеки, но можем да го преодолеем

02.09.2020 | 06:00 Редактор: Георги Камарашев
7 начина да се справим с мазната кожа

Мазната кожа се дължи на свръхпроизводството на себум от мастните жлези, които са разположени под повърхността на кожата. Себумът е мазна субстанция, която помага за защитата и овлажняването на кожата. Освен това поддържа косата блестяща и здрава.

Високото количество на себум обаче може да доведе до мазна кожа, което е най-прекият път към запушените пори и акне. Генетиката, хормоналните промени или дори стресът могат да увеличат производството на специфичния мастен секрет.

Мазната кожа и акнето са предизвикателство пред всеки. И все пак домашните средства често намаляват и овладяват симптомите, без да се стига до скъпа и продължителна медикаментална терапия. Как да опитаме у дома?

1. Измиване на лице

Много хора с мазна кожа забравят да мият лицето си всеки ден. Ако кожата ни е мазна, трябва да мием лицето си два пъти на ден - но и не бива да прекаляваме. Нужно е да избягваме суровите сапуни и продукти. Вместо това е добре да използваме нежен сапун, например глицеринов сапун.

2. Попиваща хартия за лице

Тези тънки малки хартии няма да попречат на мастните жлези да навлязат в режим на свръхпроизводство, но ще позволят да попием излишното масло от лицето, за да намалим до минимум лъскавата, мазна кожа. Попиващата хартия е евтина и се предлага навсякъде. Може да се използва през целия ден.

3. Мед

Медът е едно от най-почитаните природни средства в грижата за кожата. Благодарение на своите антибактериални и антисептични способности, той може да помогне при мазна и склонна към акне кожа. Освен това, помага да се поддържа кожата влажна, но не и мазна. Това е така, защото овлажнителите черпят влагата от кожата, без да я заменят. 

За да използваме мед за лечение на акне и мазна кожа, е нужно да разнесем тънък слой върху лицето си. Оставяме го да изсъхне за около 10 минути и изплакваме обилно с топла вода.

4. Козметична глина

Козметичните глини, наричани още лечебни глини, се използват за подпомагане на усвояването на маслото от кожата и за лечение на много кожни състояния. Френската зелена глина е популярно лечение за мазна кожа и акне, тъй като е силно абсорбираща. Френската зелена глина се предлага под формата на прах.

За да направим спа-маска у дома е нужно да смесим филтрирана или розова вода към 1 чаена лъжичка глина, докато се образува консистенция, подобна на пудинг. Нанасяме глинената смес върху лицето си и я оставяме върху, докато изсъхне. Отстраняваме с топла вода и подсушаваме. 

5. Овесени ядки

Овесените ядки помагат за успокояване на възпалената кожа и абсорбирането на излишното масло. Освен това помага за ексфолирането на мъртва кожа. Когато се използва в маски за лице, овесените ядки обикновено се смилят. Може да се комбинира с кисело мляко, мед или пюре от плодове като банани, ябълки или папая. За да използваме овесена каша на лицето си можем да комбинираме 1/2 чаша смлян овес с гореща вода, за да се образува паста. Разбъркваме 1 супена лъжица мед и масажираме лицето около 3 минути. Изплакваме с топла вода и подсушаваме.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК