Гладът ще вземе повече жертви от Ковид-19 през 2020 г.

Коронавирусът разкри някои от най-дълбоките неравенства в света

01.09.2020 | 13:15 Редактор: Георги Камарашев
Гладът ще вземе повече жертви от Ковид-19 през 2020 г.

Светът се насочва към безпрецедентна криза с недостиг на храна. Остър недостиг на основни храни през 2020 г. ще изпитат със 132 млн. души повече от първоначалните прогнози. Пандемията нарушава веригите за доставка на храна, срива икономиките и намалява покупателната способност на потребителите, пише Bloomberg в свой анализ.

Анализатори алармират, че заради пандемията повече хора ще умрат от глад, отколкото от инфекция с коронавирус. Броят на хората, които ще гладуват, се увеличава драстично в момент, когато има огромни излишъци на храна в световен мащаб. И това се случва във всяка част на света. Публикуват се нови прогнози за хранителна несигурност в страни, които досега имаха относителна стабилност.

Коронавирусът разкри някои от най-дълбоките неравенства в света. Също така пандемията е определяща сила за това кой трябва да яде и кой не. Това подчертава задълбочаващото се социално неравенство в световен мащаб, докато богатството на най-богатите граждани продължава да се увеличава с бързи темпове.

Първоначалните прогнози на ООН показват, че при най-лошия сценарий около 1/10 от световното население няма да има достатъчно храна през тази година. Влиянието няма да доведе само до глад. Милиони хора вероятно ще изпитат и други форми на хранителна несигурност, сред които са невъзможността да си позволят здравословни диети, което може да доведе до недохранване и затлъстяване.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК