Кейптаун – център на разпространението на Ковид-19 в Южна Африка

Пикът се очаква в края на юни

22.05.2020 | 17:40 Редактор: Наталия Тотева
Кейптаун – център на разпространението на Ковид-19 в Южна Африка

Кейптаун е станал център на разпространението на Ковид-19 в Южна Африка. В популярната туристическа дестинация има повече от 12 000 потвърдени случая според данни от 21 май. Това са 63% от 19 хил. заразени в страната.

"Никой модел не е предвиждал ясно това, което виждаме в Западната Капска провинция", заяви пред репортери министърът на здравеопазването Цвелини Мхизе. 

Възможно е планините и плажовете на Кейптаун са допринесли за големия брой случаи на Ковид-19. При наличието на директни полети до няколко европейски столици, е вероятно туристи без симптоми да са донесли вируса.

Пикът на случаите в Кейптаун се очаква края юни, а в останалите части от страната - началото на есента. До ноември в Южна Африка може да има между 40 000 и 45 000 жертви на коронавируса, смятат от Modelling and Simulation Hub, Africa (MASHA).

Въпреки твърденията, че Южна Африка разполага с достатъчно болнични легла, в страната има недостиг апаратура за интензивни грижи. На разположение са 3300 легла за интензивно лечение, но според прогнози ще са необходими над 20 000.

"Не е само въпрос на легла, но и на обучен персонал и апарати за механична вентилация", каза Джулиет Пулиъм, директор на Южноафриканския център за епидемиологично моделиране и анализи. Тя предупреждава, че до края на юни страната ще изпита недостиг от легла за интензивни грижи.

Хайелича, предградие с население от близо 500 000 души, е една от "горещите точки" в Кейптаун. 

Друг местен проблем е забавянето на резултатите от тестовете, в някои случаи до 10 дни, заявява д-р Клеър Кийн, медицински координатор от "Лекари без граници". Освен това някои здравни работници са дали положителна проба.

Второ огнище на заразата е район Тайгърбург край кейптаунското международно летище, информира "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК