Ядките: Как да ни бъдат максимално полезни?

Московският диетолог Татяна Скирда разказа как да ги "активираме" преди консумация

30.08.2020 | 13:00 Редактор: Георги Камарашев
Ядките: Как да ни бъдат максимално полезни?

За да получим максимална полза от ядките за организма, те трябва да се "активират" преди консумация. Как и защо да направим това, разказа пред радио "Спутник" Татяна Скирда, специалист по хранене и известен московски диетолог.

Ядките са богати на растителни протеини и здравословни мазнини. Този продукт обаче ще ви донесе малка полза, ако просто го купите и го изядете направо от плика, каза Скирда. "Във всяко семе, във всяка ядка се съдържа фитиновата киселина. Когато попадне в стомашно-чревния тракт на човека, тя започва да пречи на усвояването на важните микроелементи – желязо, магнезий, калций, цинк. Поради това абсорбцията на тези вещества от полезните ядки намалява с 30-40%. Вегетарианците например имат ниски нива на желязо, защото често ядат ядките без да ги обработят", казва диетологът.

Според специалиста съществуват три начина да разградим фитиновата киселина и да "активираме" ядките.

"Първият начин: термична обработка, трябва да загреете ядките. Но в тях има много масла, а загряването не е много полезно. Вторият начин: ферментация в специален разтвор. И най-лесният и най-разпространен начин е да ги накиснете. Изсипете суровите ядки за 5-6 часа или за за една нощ във вода, след това ги подсушете и ще получите готов продукт, който е лесен за храносмилане и от който ще извлечете максимум полза", съветва руският експерт.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК