Омарите подобриха значително търговските отношения на САЩ и Европа

Властите на ЕС отмениха митата върху вноса на морските дарове от САЩ

26.08.2020 | 00:15 Редактор: Георги Камарашев
Омарите подобриха значително търговските отношения на САЩ и Европа

Омарите помогнаха за значителното подобряване на търговските отношения между САЩ и Европа, предаде CNBC. Властите на ЕС премахнаха митата върху вноса на морските дарове от САЩ.

Споразумението вече се нарича критично за общата деескалация в търговската война, в която Европейският съюз влезе през лятото на 2018 г. след налагането на мита от Вашингтон върху редица европейски стоки.

Митата върху прясно замразените и живи американски омари са отменени за период от 5 години. За момента решението е взето само от Европейската комисия и трябва да бъде одобрено от други ръководни органи на съюза.

Запознати с темата твърдят, че това ще има благоприятен ефект върху американската риболовна индустрия, която през последните години срещна редица препятствия – не само заради конфронтацията с Китай и ЕС, но и поради споразумението между Европейския съюз и Канада, което се превърна в основен доставчик на омари.

От своя страна Съединените щати възнамеряват да редуцират наполовина митата за някои европейски стоки, включително кристални съдове и полуготови храни, предаде БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК