Каква е връзката между кофеина и главоболието?

Съставката стимулира централната нервна система

25.08.2020 | 13:03 Редактор: Виктория Гетова
Каква е връзката между кофеина и главоболието?

Кофеинът и главоболието имат сложна връзка. Всъщност кофеинът може или да облекчи, или да предизвика главоболие, в зависимост от това колко често и в какви количества го консумираме.

Той стимулира централната нервна система и е основна съставка в някои безалкохолни, спортни напитки, кафе, чай, шоколад и други. Ето защо се счита, че близо 80% от всички възрастни го консумират редовно.

Кофеинът може да помогне за облекчаване на главоболието. Болката, която изпитваме при главоболие и по-конкретно при мигрена, обикновено се причинява от разширяването на кръвоносните съдове, което увеличава количеството на притока на кръв към мозъка. Тази промяна в притока на кръв задейства редица сложни механизми в мозъка, които могат да доведат до главоболие. Кофеинът стеснява тези кръвоносни съдове и се знае, че има "вазоконстриктивни" свойства. Това означава, че веществото свива съдовете и намалява притока на кръв към мозъка, и в резултат на това може да помогне за облекчаване на мигренозната болка.

Проучване от 2009 г., установи, че кофеинът намалява церебралния кръвен поток (кръвоснабдяването на мозъка) средно с 27%. По този начин кофеинът може да спре развитието на мигрена, както и да облекчи болката, след като вече тя се появи.

Кофеинът също може да помогне за облекчаване на главоболието, като подобри ефективността на лекарствата за болката. Всъщност това е ключова съставка в лекарства срещу главоболие, защото помага да усвоим активните съставки в лекарствата.

Преглед от 2017 г., публикуван в The Journal of Headache and Pain, изследва резултатите от седем различни контролирани проучвания върху пациенти, страдащи от мигрена или главоболие, породено от напрежение, за период от 40 години. Изследователите откриха, че лекарствата за облекчаване на болката без рецепта, съдържащи кофеин, действат по-бързо и по-ефективно, отколкото само лекарствата за облекчаване на болката.

Не всичко обаче е ясно за тази тясна връзка между кофеинът и главоболието. Друго проучване от 2016 г., публикувано в Journal of Headache Pain, пък установява, че когато пациентите с мигрена престават да пият кофеин (след като го пият всеки ден), лекарствата, наречени триптани, стават по-ефективни.

Според Американската фондация за мигрена ако страдаме от епизодични мигрени - до 14 главоболия на месец, кофеинът може да помогне, но само ако го ограничим до не повече от 200 mg на ден. Всичко, което е по-нагоре увеличава риска от развитие на повече епизоди на главоболие или мигрена. А ако главоболието е ежедневно страдание, е нужно напълно да изключим кофеина, съветват от Националната фондация за главоболие.

Кофеинът също може да предизвика главоболие. Пиенето на много кофеин няма да помогне за облекчаване на главоболието. Например, ако увеличим приема на кофеин, но не увеличаваме дневната доза вода, косвено кофеинът може да предизвика главоболие и дехидратация. Освен това честата консумация на кофеин може да доведе и до зависимост.

Ако пък внезапно спрем или намалим приема на кофеин, след като сме го приемали редовно - обикновено повече от 200 mg на ден за повече от 2 седмици, експертите казват, че ще почувстваме един от основните симптоми на спирането – главоболието.

Колко кофеин трябва да консумирате, за да облекчите главоболието - четете в Puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК