Мъск вече е четвъртият най-богат човек в света

SpaceX има потенциала допълнително да увеличи състоянието на основателя си

18.08.2020 | 11:47 Редактор: Юлия Христова
Мъск вече е четвъртият най-богат човек в света

Финансовият подем за Илън Мъск не показва признаци на забавяне, пише Bloomberg. Предприемачът сега е четвъртият най-богат човек в света, след като акциите на производителя на електрически автомобили Tesla поскъпнаха с 11% в понеделник, достигайки рекордно висока цена при затварянето на борсата, което добави 7,8 милиарда долара към нетното състояние на Мъск. 

Благодарение на ръста в цените на акциите на Tesla, Мъск изпревари по богатство Бернар Арно - най-заможният представител в индекса Bloomberg Billionaires, който не е американец. Състоянието на Мъск от 84,8 милиарда долара го нареди в класацията след Марк Зукърбърг, който по-рано се изкачи до третото място в списъка на 500-те най-богати хора на планетата. 

Ралито за Tesla в понеделник беше последният триумф за милиардера, който само преди две години беше съден от Комисията по ценните книжа и борсите и трябваше да се откаже от поста си на председател на електрическия производител на автомобили след няколко поста в Twitter. Акциите на Tesla поскъпват с 339% през тази година, което увеличава очакванията, че компанията ще бъде включена в индекса S&P 500.

SpaceX на Илън Мъск има потенциала допълнително да увеличи състоянието на основателя си. Компанията е близо до финализирането на ново финансиране в размер на два милиарда долара, което ще увеличи оценката на капитала ѝ до 46 милиарда долара, съобщи Bloomberg миналата седмица. 

Богатството на Мъск се увеличи с 57,2 милиарда долара през тази година - вторият най-голям ръст в индекса след този на състоянието на основателя на Amazon.com Джеф Безос. Най-богатият човек в света натрупа 73 милиарда долара през 2020 г., а нетното му богатство вече достига 188 милиарда долара, пише investor.bg

Технологичните акции са под светлините на прожекторите тази година, след като коронавирусната пандемия увеличи онлайн потреблението, насърчавайки богатството на основателите на компании в индустрията. Марк Зукърбърг, основателят на Facebook, също се нареди в клуба на милиардерите, имащи състояние от над 100 милиарда, през този месец, присъединявайки се към Дзеф Безос и Бил Гейтс - вторият по богатство човек в света. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК