Малините пазят сърцето и свалят холестерола

В 100 грама от плода се съдържа половината от нужното количество витамин C за деня

24.07.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Малините пазят сърцето и свалят холестерола

Ако трябва да обобщим в едно изречение качествата на малините, то ще е: нискокалорични – 52 ккал, богати на фибри – 6,5 г, само с 4,4 г захар, пълни с на вода – 85,7 г, осигуряващи една трета от необходимия ни манган и близо половината от потребностите ни за деня витамин С при консумация на само 100 г.

Малините са от плодовете с най-ниско съдържание на захар, като фибрите в тях надхвърлят захарите, от които зависи промяната в стойностите на кръвната глюкоза. Смятат се за подходящ плод за консумация при хора, при които се налага контрол на кръвната захар, тъй като са с нисък гликемичен индекс – само 25 и още повече с нисък гликемичен товар – само 2, което показва количествено и качествено здравословно отношение на въглехидратите в тях спрямо кръвната захар.

Те са подходящи при диабет и за включване в менюто при желание за редуциране на теглото.

Относно съдържанието на мазнини и протеини в плодовете и зеленчуците, с някои изключения, е почти излишно да се говори, но все пак при малините макар и в минимални количества мазнини има. Това, което в случая, е важно да се спомене, че те са малко над половин грам и всъщност са полиненаситени мастни киселини, което прави малините, в комбинация с фибрите им, полезен плод за сърдечносъдовата система.

Според експерти нутриентите в малините подобряват ендотелна функция на кръвоносните съдове и намаляват риска от повишаване на кръвното налягане. Основният ефект на фибрите, освен ползата за храносмилателната система и редовния стомах, е, че помагат за намаляване нивото на лошия холестерол в кръвта.

Малините са богати на витамин С и фолат, а той знаем намаляват оксидантния стрес, оттам възникването на възпалителни процеси, в комбинация с наличието на балансиращи натрия калий, се получава една добра "формула“ за здраво сърце. Витамин С е условие за синтеза на колаген в кожата и предвид, че "обира“ вредния ефект на ултралиолетовите лъчи, гарантира нейната младост за по-дълго. Фолатът също така е изключително ценен за бременните жени. 

Малините са от източниците на естественото съединение ресвератрол – същото, което коментираме при ползите на червеното вино: явно, малините и виното си отиват изначално. Ресвератролът е ценен за здравето на костите, участва в остеогенезата, тоест формирането на нова костна тъкан. Имайки предвид наличието на калций и магнезий, малините се оказват подходяща храна за превенция на остеопоразата.

Освен че антиоксидантите като цяло, помагат на организма за изчистването на лошите ефекти от свободните радикали, токсините, предотвратяването на условия за възникването на ракови клетки и образуването на бръчки, са от значение за нормалните функции на нервната система и здравето на очите. За последното особено помагат лутеинът и зеаксантинът, които вероятно имат протективна роля срещу свързана със стареенето макулна дегенерация, информира Puls.bg.

В малините се намира също така малко витамин Е, витамин А, каротини – алфа и бета, витамини от В групата, витамин К, желязо, фосфор, цинк, мед, селен.

Не бива да забравяме, че както към ягодите, така и към малините, е възможно някои да изпитват алергия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК