Ето защо трябва да се пазим от горещините

Застрашени сме от топлинни крампи, изтощение от топлина и топлинен удар

13.07.2020 | 23:40 Редактор: Тодор Петров
Ето защо трябва да се пазим от горещините

Юлските и августовските горещини несъмнено ще окажат влияние върху здравето ни. Спешните случаи, причинени от топлина имат три етапа: топлинни крампи (гърчове), изтощение от топлина и топлинен удар. И трите етапа представляват сериозни състояния.

Животът на горещ климат или спортуването през лятото са ключови фактори за развитието на спешно състояние, причинено от високи температури. Получаването на лечение в ранните етапи на това състояние може да предотврати топлинен удар. Топлинният удар може да бъде фатален или да причини усложнения през целия живот.

Важно е обаждането на телефон 112 и посещението на спешно отделение, ако топлинната болест причинява повръщане, припадъци или безсъзнание.

Децата са особено уязвими при спешни случаи, причинени от горещото време. Когато играят в горещо време, може да не разпознаят предупредителните за състоянията знаци. Важно е честото проверяване на децата. Те също могат да пострадат от състояния, свързани с горещината, когато са оставени сами в коли или други превозни средства. Важно е децата да не остават никога сами в кола.

Три са важните неща при спешните състояния, причинени от топлото време:

Обаждането  на телефон 112 и посещение на спешното отделение, ако състоянието предизвиква повръщане, гърчове или безсъзнание.
Да не се дава на потърпевшия да пие нищо, ако повръща или е в безсъзнание.
Никога да не се предлага напитка, съдържаща алкохол или кофеин, на някой, който изпитва топлинен удар.

Четете повече по темата в Puls.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК