Рекордни жеги в най-студения регион в Сибир

Горещините в горските райони заплашват с пожари

23.06.2020 | 20:44 Редактор: Искра Ангелова
Рекордни жеги в най-студения регион в Сибир

Рекордни горещини обхванаха полюса на студа в руския град Верхоянск в Сибир - +38°C, измерени на 20 юни. Това е най-високата температура, регистрирана северно от Полярния кръг.

Предишният рекорд е от юни 2015 г. в град Форт Юкон в Аляска, където тогава е била измерена температура от 37,8 градуса.

Верхоянск влиза в книгата на рекордите на Гинес като най-екстремен температурен диапазон – от минус 68 градуса през зимата до плюс 37,2 градуса (предишният максимален показател за жега в града).

"Година след година имаме нови температурни рекорди, но Арктика се затопля най-бързо – казва доктор Дан Мичъл от университета в Бристол, цитиран от Би Би Си.

Експертите отбелязват нарастващата опасност от отделянето на въглероден двуокис в атмосферата при топенето на вечния лед. По техни изчисления в канадската и руската тайга са свързани до 1,5 трилиона тона въглероден газ, което е 40 пъти повече от общото количество отделян газ за година в атмосферата, съобщава dnes.bg.

Освен това жегите в горските райони заплашват с пожари. Там може да се запазват скрити подземни огнища, т.нар. "зомби пожари", които във всеки един момент може да излязат на повърхността.

Иначе за званието полюс на студа с Верхоянск могат да спорят само село Оймякон в Сибир и гренландският Нортайс.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК