През 2019 г.: Температурите на океаните достигнали рекордни нива

Според учени затоплянето им е ускорено заради промените в климата

18.01.2020 | 18:30 Редактор: Ивет Арабова
През 2019 г.: Температурите на океаните достигнали рекордни нива

Светът става все по-топло място - не само атмосферата, но и океаните. Последните десет години са носители на най-високите температури в океаните след 50-те години на миналия век, съобщава международен екип от учени в специализираното списание "Advances in Atmospheric Sciences". Последни пет години са донесли най-сериозно затопляне, пише Der Spiegel.

2019 г. се оказва годината с най-висока температура на водата, регистрирана в океаните, от началото на измерванията. Температурата на моретата до дълбочина два километра е била около 0,075 градуса над средната от 1981 до 2010 г., се отбелязва статията. Изследователите също така посочват, че изменението на климата ускорява затоплянето на океаните, предава Bloombergtv.bg.

Изследователите са използвали сравнително нови методи от китайския институт, за да обобщят данните за затоплянето на дълбочина до 2000 метра. "Важно е да разберем колко бързо се променят нещата“, казва Джон Абрахам, съавтор и професор в университета "Сейнт Томас“ в САЩ. "Ако искате да разберете глобалното покачване на температурата, трябва да измерите затоплянето на океаните". 

От 1970 г. повече от 90% от глобалното затопляне се е вливало в океаните, докато само 4% са загрявали сушата и атмосферата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК