Ембаргото в Куба - прогнози от 60 дни до 5 години, а остава вече 60 г.

Две седмици преди смъртта Кастро през 2016 г., Доналд Тръмп е избран за президент на САЩ

02.07.2020 | 00:30 Редактор: Наталия Тотева
Ембаргото в Куба - прогнози от 60 дни до 5 години, а остава вече 60 г.

Когато преди 60 години САЩ налагат икономическо ембарго на Куба, песимистите смятат, че то ще продължи 5 години. Днес то все още е в сила.

Айзенхауер

През 1960 г. американският президент Дуайт Айзенхауер съветва гражданите на САЩ да избягват пътувания до Куба. Преди това Куба е конфискувала имуществото на американски граждани В отговор САЩ преустановяват икономическата помощ за Куба и намаляват вноса на захар – най-важната кубинска експортна стока. Айзенхауер смята, че чрез ембаргото ще подчини Фидел Кастро и неговите революционери, които година по-рано са поели властта в Хавана.

Оптимистите в САЩ тогава прогнозират, че страната ще издържи не повече от 60 дни, а песимистите говорят за 60 месеца, т.е. 5 години. 60 години по-късно ембаргото все още е в сила.

Заради Ковид-19 и санкциите, кризата в Куба придобива нови мащаби, пише dnes.bg.

Картър

Известно раздвижване на отношенията с Куба се забелязва едва през 1977 г. Джими Картър облекчава режима за пътуванията, а Вашингтон открива свое бюро в Хавана.

Докато Картър още е президент, хиляди кубинци окупират перуанското посолство в Хавана. Кастро им разрешава да напуснат страната. От април до октомври 1980 г. 125 000 кубинци бягат във Флорида. 

Буш и Рейгън

След падането на Желязната завеса страната изпада в тежка криза. В периода 1989-1992 г. икономиката се свива наполовина. Наследникът на Рейгън, Джордж Буш-старши, решава да нанесе тежък удар на Хавана. През 1992 г. Конгресът приема специален закон, който цели да наложи демокрацията в Куба. Американските компании в трети страни нямат право да търгуват с Куба, а повечето чартърни полети между Маями и Хавана са преустановени.

Клинтън

Една година по-късно, когато президент вече е Бил Клинтън, общото събрание на ООН настоява санкциите най-после да бъдат вдигнати. Само четири са гласовете против, един от тях е на Вашингтон. През 1994 г. хиляди кубинци излизат на улицата, за да протестират срещу мизерните условия в страната.

Кастро отново използва емиграцията като вентил: 33 хиляди кубинци се натоварват на самоделни лодки и заминават за САЩ. Вашингтон се съгласява да издава 20 хиляди визи за кубински имигранти ежегодно.

През май 1995 г. политиката между двете държави получава името “мокър крак, сух крак”: ако кубински мигрант пристигне в САЩ със сухи крака, той може да остане в страната. Ако обаче краката му са мокри, тоест пристигнал е по вода, той трябва да се върне обратно в Куба.

Хавана сваля 2 американски самолета. Сделките между американски граждани и островната държава са сериозно ограничени, всяка публична или частна подкрепа за режима на Кастро трябва да бъде санкционирана. По-късно Клинтън разрешава продажбата на различни американски продукти.

Буш-младши

През 2004 г. Джордж Буш-младши затяга мерките за пътуване. Живеещите в САЩ кубинци могат да посещават своите роднини на острова веднъж на три години, вместо на една. След като през 2008 г. Фидел Кастро отстъпва поста си на своя брат Раул, ООН отново гласува за прекратяване на ембаргото. Три държави са против, една от тях е САЩ. Решението не е обвързващо.

Обама

Барак Обама обявява "Ново начало след десетилетия недоверие" и разхлабва мерките както за пътуване, така и за трансфер на парични средства. По време на погребението на южноафриканския президент Нелсън Мандела в Йоханесбург през 2013 година се стига до историческо ръкостискане между Обама и Раул Кастро. Две години по-късно, в Панама, двамата лидери провеждат разговор.

Обама премахва Куба от американския терористичен списък, възстановява дипломатическите отношения, след което държавният секретар Джон Кери открива американското посолство в Хавана през 2015 година. Една година по-късно Барак Обама посещава кубинската столица, а Раул Кастро настоява за пълно отпадане на ембаргото като следваща стъпка. Но до нея така и не се стига.

Тръмп

Две седмици преди смъртта на Фидел Кастро през ноември 2016 г. Доналд Тръмп е избран за президент на САЩ. Куба отново е в списъка на "терористичните държави", за живеещите в САЩ кубинци става по-трудно да изпращат средства на роднините си, Вашингтон утежнява доставките до Куба, в това число на животоспасяващи медикаменти по време на пандемията.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК