Социализъм под карантина в Куба

Кубинската здравна система е по-добре подготвена, отколкото която и да е друга в Латинска Америка, твърди експерт

18.04.2020 | 11:00 Редактор: Тодор Петров
Социализъм под карантина в Куба

В Куба често могат да се видят туристи, които се разхождат из района на Ел Кармело в Хавана. Площадът на революцията с известния портрет на Че Гевара също е предпочитано място. Тази приказка за момента приключи, пише Der Spiegel.

Ел Кармело сега се смята за рискова зона. По данни на властите там има повече заразени с коронавирус, отколкото във всяка друга част на кубинската столица. И това се дължи главно на честото присъствие на чужденци. Затова правителството постави под карантина Ел Кармело.

Жителите на квартала, които са 27 хил., имат право да влизат и излизат от него само със специално разрешение, също така трябва да бъдат тествани. Някои жители на квартала обаче изразяват безпокойството си, че мерките не са достатъчно затегнати и пропускателният режим очевидно не се спазва така строго, както беше обявено.

"Кубинската здравна система е по-добре подготвена за пандемията, отколкото която и да е друга в Латинска Америка, тъй като мерките следват военна логика", казва Берт Хофман, експерт за Куба от Института за латиноамерикански изследвания.

Опитът с ураганите и епидемиите като вируса Зика допринася за това островът да е по-добре подготвен за пандемията от много съседни страни, информира Der Spiegel.

"Централизирана държава като Куба може да предприеме драстични мерки бързо и без голяма съпротива, поставяйки под карантина цели региони или групи от населението", допълва Хофман.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Важно е да имат резултати, тука няма значение режима. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Браво,още едно доказателство, че всичко е въпрос на организация, а не на строй. Сигнализирай за неуместен коментар