Диетолог: Колбасите ускоряват стареенето

Тя препоръча включването на хляб, зърнени храни и макаронени изделия от твърда пшеница

29.06.2020 | 23:30 Редактор: Искра Ангелова
Диетолог: Колбасите ускоряват стареенето

Тамара Прунцева, диетолог от Консултативно-диагностичен център "Здравословно и спортно хранене", разказа кои храни трябва да бъдат изключени от диетата, за да се избегне преждевременното стареене, цитира думите ѝ TACC.

Диетологът има предвид силно преработени храни, които съдържат тези пет вида добавки - оцветители, ароматизатори, консерванти, сгъстители и други. Тази категория включва колбаси, кремвирши, и други подобни храни, сладкиши, млечни десерти, газирани напитки.

Учените смятат, че с небалансирана диета крайните секции на хромозомите, теломерите, отговорни за стареенето, се съкращават. 

Според друга теория, стареенето на кожата и тялото настъпва поради увеличаване на броя на свободните радикали в клетките. Те се образуват, включително по време на термичната обработка на използваните продукти, съобщава "Фокус".

"Действието на преработените храни може да неутрализира сложните въглехидрати. Те са в състояние да свържат излишната глюкоза и по този начин да нормализират кръвната захар", каза Прунцева пред "Аргументи и факти".

Диетологът препоръча включването на хляб, зърнени храни, макаронени изделия от твърда пшеница в диетата, както и яденето на около 400 грама плодове и зеленчуци на ден.

Също толкова важно е да се следи количеството и качеството на протеина. Колбаси, сурова пушена наденица или кренвирши съдържат не толкова белтъчини, колкото мазнини и различни подобрители на вкуса, така че тези продукти няма да компенсират липсата на протеин, за разлика от рибата, птиците, постното месо, изварата или яйцата, добави лекарят.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК