С какви езически ритуали народите посрещат най-дългия ден в годината?

Лятното слънцестоене е важно за много култури още от праисторическо време

21.06.2020 | 09:49 Редактор: Наталия Тотева
С какви езически ритуали народите посрещат най-дългия ден в годината?

Хората от цял свят празнуват най-дългия ден в годината, на повечето места с древни ритуали - от дроидите в Стоунхендж до монголските шамани. 

Лятното слънцестоене е важно за много култури още от праисторическо време. Това е причината някои от свързаните с него ритуали да са запазени и днес.

Олицетворение на лятното слънцестоене са образите на друидите, събрали се в Стоунхендж, а традицията е езическа. Но тази година не е разрешено масово събиране на хора там заради ограниченията, свързани с пандемията.

Испания посреща лятното слънцестоене с празник в чест на Йоан Кръстител на 23 юни. Въпреки християнските елементи и този фестивал е с езически корени - масово се палят огньове на открито, хората събират билки.

В САЩ с лятното слънцестоене се чества и Международният ден на йогата. Когато няма пандемия на "Times Square" в Ню Йорк се събират стотици хора, за да участват в масова йога практика.

В Монголия се възраждат шаманските ритуали. В деня на лятното слънцестоене шамани обикалят около големи огньове.

В Швеция издигат големи стълбове и танцуват около тях, пише Айнюз, цитиран от "Монитор".

Във Финландия лятното слънцестоене първоначално е наричано "Укон юхла" - на езическия бог на огъня Укон. След това с християнството е преименуван на "Уханус" - в чест на Йоан Кръстител. Езическите корени в празника са навсякъде - огньове на открито край езерата и на морския бряг, танцуващи около стълбове момичета.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
От тази година всичко се посреща и изпраща под знака на Корона вирус! Сигнализирай за неуместен коментар